Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Energiewende 2.0 Inspirace pro Česko?

Německý model není možné úplně kopírovat. Je ale třeba začít férovou debatu o tom, která cesta je pro Česko ta správná. A to se neděje. Česká energetická koncepce se mění rok od roku, podle toho která loby má právě navrch. Česko je též stále v zajetí dogma o výhodách jaderné centralizované energetiky, přitom elektřina z jádra již není levná.

V minulém týdnu se v Berlíně konala konference Energiewende 2.0. Konference se zúčastnili zástupci  jak spolkových a zemských ministerstvech, tak průmyslových svazů, univerzit, think tanků i ekologických organizací.  Končí totiž první etapa německé energetické transformace(Energiewende), během níž bylo pomocí garantovaných výkupních cen dosaženo razantního nárustu výroby z obnovitelných zdrojů. Zejména fotovoltaika a větrné elektrárny na pevnině se staly relevantní součástí energetického mixu, investiční náklady a tím i  výkupní ceny se stále snižují. Podíl těchto fluktuujících zdrojů je už tak velký, že je potřeba řešit celý systém, od zdrojů přes přenosovou síť až ke spotřebě, aby byl schopen tuto proměnlivou a stále větší složku ve výrobě elektřiny s co nejmenšími náklady absorbovat. 

Nejde jen o energetiku

V úvodním proslovu ředitel nadace Heinricha Bölla Ralf Fücks připomněl, že v debatách o zdražování elektřiny se občas ztrácí zásadní důvody pro transformaci energetiky, tedy přechod na bezuhlíkovou ekonomiku, podstatné snížení energetické náročnosti a snížení závislosti na fosilních palivech. Též zmínil přechod na bezodpadové produkčně/spotřební řetězce, kdy "odpad" jednoho procesu je surovinou pro proces následující. Zároveň připomněl, že to vše je jen částí zásadní proměny ekonomického systém, od kvantity(neustálý růst) k udržitelné ekonomice, nazývané často pojmem Green deal. Toto je dle něj cesta, po které se Evropa jako nejvyspělejší region musí vydat. aby si udržela své místa lídra v technologiích a inovacích. Zmínil, že intenzívní výzkum fotovoltaických systémů probíhá třeba i v arabských zemích. Zdůraznil, že Energiewende nemůže zůstat národním projektem - je třeba propojit celou Evropu a využít její potenciál - od slunečních elektráren na jihu po větrné elektrárny a akumulační zdroje na severu v kombinaci s lokálními zdroji dle možností jednotlivých zemích.

Elektřina z OZE už není drahá

Názorná je tabulka porovnájící celkové náklady, včetně externalit, na výrobu elektřiny z jednotlivých zdrojů.

Díky Německu máme my i celý svět přístup k stále levnějším technologiím pro získávání energie z obnovitelných zdrojů. Například cena elektřiny z u nás stále kritizované fotovoltaiky se snižuje pod úroveň ceny elektřiny ze zásuvky. Není už třeba, aby stát fotovoltaiku dotoval. Stačilo by, kdyby dalšímu rozvoji nepřekážel a umožnil připojení do sítě například formou net-meteringu. 

Pro porovnání: Požadovaná výkupní cena elektřiny z nových jaderných zdrojů by byla kolem 10 ct/kWh, pokud bude v Česku aplikován systém garantované ceny dle britského vzoru. Tato cena bude garantována a zvyšována podle inflace po dobu až 35 let. Nemluvě o potížích s jaderným odpadem a skrytou dotací ve formě naprosto nedostatečného pojištění, takže občané by hradili náklady v případě jaderné havárie. 

Jsme schopni překročit národní hranice?

V těchto úvahách je podstatná celoevropská dimenze energetiky, protože v rámci Evropy je potenciál obnovitelných zdrojů větší než třeba v České republice. Pokud Evropa bude více integrovat sítě, lze společně využívat potenciál evropských obnovitelných zdrojů. Umožnilo by to i snížit náklady na záložní zdroje pro případ, kdy nesvítí a nefouká, jak kritici rádi připomínají. A Evropa k tomu směřuje, komise vydala dokument: Dlouhodobá vize energetické infrastrukturyve kterém se mluví o o tom, že řešení problémů, které souvisejí se stále více kolísající výrobou elektřiny při současném zachování vysoké úrovně bezpečnosti dodávek je v porovnání s celkovými náklady v případě roztříštěných vnitrostátních politik mnohem levnější, pokud se provádí na evropské úrovni prostřednictvím integrovaných trhů, pro něž jsou nezbytným předpokladem adekvátní infrastruktury. V dlouhodobějším horizontu je nutné vybudovat dálková vysokonapěťová vedení a vyvinout nové technologie skladování elektrické energie s cílem přizpůsobit se neustále rostoucímu podílu energie z obnovitelných zdrojů z Unie i z okolních  zemí. 

V Česku však stále převládá názor, že je třeba řešit energetickou bezpečnost na úrovni státu a to je uváděno jako jeden z důvodů, proč prý musíme stavět další jaderné zdroje. Přitom již nyní dispečeři elektrických sítí, od Německa po Maďarsko úzce spolupracují a vzniklo společné dispečerské stanoviště v Mnichově.  

Máme napodobovat Německo?

Německý model není možné úplně kopírovat. Je ale třeba začít férovou debatu o tom, která cesta je pro Česko ta správná. A to se neděje. Česká energetická koncepce se mění rok od roku, podle toho která loby má právě navrch. Česko je též stále v zajetí dogma o výhodách jaderné centralizované energetiky, přitom elektřina z jádra již dávno není levná, jak tomu je z dávno odepsaných, za socialismu postavených elektráren. Na druhou stranu těžko předvídat,  zda a kdy si Česko si vystačí s obnovitelnými zdroji, které se velmi rychle vyvíjí. Podstatné však je dát prioritu a podporu správným trendům - intenzivnímu zateplování budov, energetické efektivitě, rozumné podpoře obnovitelných zdrojů nebo aspoň nebránění jejich rozvoji. 

Energetika just-in-time

Až pak se bavme o tom, zda opravdu potřebujeme nové velké a nepružné jaderné zdroje. Měli bychom posoudit alternativy, včetně varianty užší spolupráci s Německem a do budoucna výše zmíněnou evropskou integraci.  Pokud jsou oprávněné pochybnosti o ekonomice nového jaderného zdroje a kompatibilitě s fluktuujícími zdroji, které budou v budoucnu určovat fungování elektrizační soustavy v Německu a v jeho okolí, tak nemá smysl to teď rozhodovat. Naopak je potřeba být flexibilní a nedělat rozhodnutí zbytečně dopředu, máme na to nejméně deset let.  

Pokud vás energetika zajímá, přijďte 18.3. na debatu  Energetická (r)evoluce:Inspirace pro Česko?

Autor: Milan Šimoník | úterý 18.2.2014 14:57 | karma článku: 8,25 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Milan Šimoník

Trh s elektřinou - chaos nebo transformace?

Jsme na začátku transformace energetického sektoru, kterou však nelze naplánovat a současný "chaos" je zdá se nevyhnutelným průvodním jevem. Je na každé zemi a jejích politických i technických elitách, jak to zvládnou.

22.3.2016 v 19:54 | Karma: 9,95 | Přečteno: 442x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Energiewende pokračuje. A kde dělají pánové z ČEZ distribuce chybu?

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů už kryje v Německu třetinu spotřeby. Systém výkupních cen evidentně funguje - ceny elektřiny pro domácnosti jsou stabilní a Energiewende má stále vysokou podporu veřejnosti.

1.3.2016 v 7:26 | Karma: 12,95 | Přečteno: 970x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Nové tarify pro distribuci elektřiny. Proč takový spěch?

Podle návrhu ERÚ má být od roku 2017 cca. 80% platby za distribuci elektřiny odvozováno od velikosti jističe, oproti dnešním cca. 20%. Jenže proč tak výrazná změna a tak náhle?

12.2.2016 v 19:34 | Karma: 24,56 | Přečteno: 1544x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Svíčky patří na vánoční stromek

Energetika se rychlým tempem proměňuje a dělat jakékoli předpovědi je velmi nevděčný úkol. Právě proto potřebujeme otevřenou diskusi o všech variantách, ne další strašení svíčkami.

22.12.2015 v 17:49 | Karma: 10,04 | Přečteno: 510x | Diskuse| Politika

Milan Šimoník

Jaká je skutečná cena ropy a plynu?

Jednou z hlavních příčin konfliktů v Severní africe a na Blízkém východě je nepřehledný boj o kontrolu nad zdroji a transportními koridory ropy a zemního plynu.

24.11.2015 v 16:02 | Karma: 11,11 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 823x
O světě kolem nás.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky