Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo se bojí informací o jaderné energetice?

V minulém týdnu se v Praze uskutečnila Nuclear Energy Conference 2014, za účasti několika zahraničních přednášejících, s následnou debatou Vladimíra Wagnera a Mycle Schneidera. Tématem konference byly ekonomické limity jaderné energetiky, všechny prezentace je možno najít na www.nec2014.eu.  Bohužel, ČTK nevydala již připravenou tiskovou zprávu o této akci. 

ČTK manipuluje českou veřejnost ve prospěch jaderné energetiky 
"Nepříjemně nás zaskočilo, když veřejnoprávní ČTK nevydala zprávu z tiskové konference s několika zahraničními experty, která nabourává české mýty o ekonomice jaderné energetiky, ale současně později vydala zprávu o nesmyslných výpadech Miloše Zemana vůči evropskému energetickému směřování,“ uvedl pro Deník Referendum Eduard Sequens ze sdružení Calla, které bylo jedním ze spolupořadatelů konference. Není divu, že ČEZ ve svých tiskových zprávách hrdě prohlašuje „Češi patří podle průzkumů Eurobarometr mezi největší příznivce využívání jaderné energie z obyvatel všech 27 států Evropské unie.“ Nesouhlas s jadernou energetiku totiž koreluje nejen s tím, zda je v dané zemi v provozu nějaká jaderná elektrárna, jak uvádí ČEZ, ale rovněž s kvalitou a otevřeností veřejné debaty v dané zemi a s přístupem ke kritickým informacím.  

Proč se v Česku postaví až 700 000 nových solárních elektráren 
Americké ministerstvo průmyslu odhaduje, že cena elektřiny z fotovoltaiky klesne do konce tohoto desetiletí na 0,06 USD/kWh) (1,2 Kč/kWh). Fotovoltaika bude schopná cenově konkurovat energii z uhlí nebo jádra a po roce 2020 bude dokonce levnější. V letech 2015-2017 budou na trh uvedeny panely třetí generace (vícevrstvé a koncentrátorové články), které se prozatím jen testují, mají účinnost 30–40 %. Další snižování nákladů v solární energetice je založeno na zvýšení efektivity a zlevnění souvisejících komponent pro výrobu solární elektřiny – například střídačů nebo nosných konstrukcí. Odborníci, očekávají, že během příštích 4- 6 poklesnou ceny batérii až o 40-50% a bude dosaženo tzv. bateriové grid-parity. Ceny solární energie, včetně skladování,  bude nižší, než cena elektřiny z distribuční sítě. Solární energie se bude skladovat v bateriích elektromobilů, v chytrých střídačích nebo v samostatných bateriích. S rozvojem tzv. výkonové elektroniky- tj. chytrých panelů (vybavených mikrostřídači nebo optimizéry) přijde obrovský boom malých solárních elektráren o výkonu 1-3 kWp. Tyto elektrárny se stanou standardní výbavou většiny domů stejně jako v současnosti vysokorychlostní internet nebo klimatizace. 

Mycle Schneider: Zrušení temelínského projektu je v souladu s globálnim trendem 
Jaderná energetika je vytlačována z globálního trhu jako příliš velká, drahá a pomalá. Celkové náklady na jeden instalovaný kilowatt fotovoltaiky klesly v Německu za sedm let o tři čtvrtiny, zatímco provoz a výstavba jaderných elektráren jsou stále dražší. Rekordní množství fotovoltaických elektráren připojených k síti za jeden měsíc dosáhlo 3 GW, zatímco průměrná doba výstavby jaderného reaktoru se pohybuje kolem deseti let. Země jako Německo nebo Čína stále silně závisejí na uhelných elektrárnách a není sporu o tom, že zbývá vyřešit řadu problémů souvisejících s řízením elektroenergetických sítí. Současný vývoj je ale jednoznačně příznivější pro malé a střední zdroje využívající zemní plyn nebo obnovitelnou energii.  

Česko je pátým největším vývozcem elektřiny na světě 
Obrovský vývoz elektřiny však není pro stát ani jeho obyvatele výhodný. Pálení špinavého hnědého uhlí v elektrárnách způsobuje škody přes 60 miliard korun ročně [2]. Tyto obrovské peníze nejsou započteny do výrobních nákladů elektřiny. Stát a občané tedy výrobu uhelné elektřiny a její vývoz skrytě dotují. Vývoz elektřiny ze starých uhelných elektráren je výhodný pro energetické mamuty také proto, že stát odevzdává svoje nerostné bohatství za směšných 1,5 % tržní ceny. Za čtyři roky tak Tykač a další uhlobaroni utržili na dividendách 17 miliard korun, zatímco stát získal zlomek – jen 0,4 miliardy. 

Claudie Kempfert: V Německu se díky zelené energii rodí hospodářský zázrak 
Krize na Ukrajině by měla být příležitostí k ještě intenzivnější energetické transformaci. Máme­-li získat větší nezávislost na dodávkách z Ruska, musíme se soustředit na domácí obnovitelné zdroje a především na úspory energií. Tím pádem se budou technologie obnovitelných zdrojů dále zlevňovat, zatímco jaderná energie zůstane drahá. 

První hodnocení plnění směrnice o energetické účinnosti nedopadlo pro Česko dobře 
Evropská komise zveřejnila v dubnu první analýzu strategií členských států pro naplnění směrnice o energetické účinnosti. Ačkoli všechny členské země s výjimkou Lucemburska předložily Komisi plány na splnění stanovených cílů do roku 2020, pouze dokumenty Dánska, Irska a Chorvatska shledává studie jako dostatečné. Plány ostatních zemí jsou dle studie neúplné a nekvalitní. Česká republika se společně se Slovenskem, Estonskem, Švédskem a Finskem nachází mezi nejhůře hodnocenými zeměmi. Další hodnocení plánů na převedení směrnice o energetické účinnosti do národních předpisů čeká členské státy v červnu 2014. Informaci přinesla Česká podnikatelská reprezentace při EU (CEBRE). Celá analýza ZDE.

Autor: Milan Šimoník | neděle 11.5.2014 19:48 | karma článku: 8,08 | přečteno: 683x
  • Další články autora

Milan Šimoník

Trh s elektřinou - chaos nebo transformace?

Jsme na začátku transformace energetického sektoru, kterou však nelze naplánovat a současný "chaos" je zdá se nevyhnutelným průvodním jevem. Je na každé zemi a jejích politických i technických elitách, jak to zvládnou.

22.3.2016 v 19:54 | Karma: 9,95 | Přečteno: 442x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Energiewende pokračuje. A kde dělají pánové z ČEZ distribuce chybu?

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů už kryje v Německu třetinu spotřeby. Systém výkupních cen evidentně funguje - ceny elektřiny pro domácnosti jsou stabilní a Energiewende má stále vysokou podporu veřejnosti.

1.3.2016 v 7:26 | Karma: 12,95 | Přečteno: 970x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Nové tarify pro distribuci elektřiny. Proč takový spěch?

Podle návrhu ERÚ má být od roku 2017 cca. 80% platby za distribuci elektřiny odvozováno od velikosti jističe, oproti dnešním cca. 20%. Jenže proč tak výrazná změna a tak náhle?

12.2.2016 v 19:34 | Karma: 24,56 | Přečteno: 1544x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Svíčky patří na vánoční stromek

Energetika se rychlým tempem proměňuje a dělat jakékoli předpovědi je velmi nevděčný úkol. Právě proto potřebujeme otevřenou diskusi o všech variantách, ne další strašení svíčkami.

22.12.2015 v 17:49 | Karma: 10,04 | Přečteno: 510x | Diskuse| Politika

Milan Šimoník

Jaká je skutečná cena ropy a plynu?

Jednou z hlavních příčin konfliktů v Severní africe a na Blízkém východě je nepřehledný boj o kontrolu nad zdroji a transportními koridory ropy a zemního plynu.

24.11.2015 v 16:02 | Karma: 11,11 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 823x
O světě kolem nás.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky