Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Made in CEZ Republic

 Seriál rozporuplných zpráv kolem ČEZ nekončí. Nemělo by proto zůstat je u částečné obměny dozorčí rady, ale jsou nutné zásadní personální změny ve vedení ČEZ i podstatné zeštíhlení, tak aby firma byla schopna reagovat na změny v české a evropské energetice. V dnešním přehledu novinek ze světa energetiky dále doporučuji inspirativní rozhovor s D.Korowiczem. A zajímavá je detailní studie o stavu uhelné energetiky v Německu "German Coal Conundrum". 

D.Korowicz: Na růst už není čas Obnovení ekonomického růstu možná nezávisí tak úplně na našem rozhodnutí. Domnívám se, že jsme přibližně dosáhli limitů růstu, plus mínus pár let. Náš finanční a peněžní systém, do něhož vkládáme svou důvěru a očekávání a který je tím pádem naší vírou, čím dál víc ztrácí na stabilitě, protože nám zdaleka nedokáže dát to, co sliboval. Tok ropy (a tedy i jídla), který je základem globální socio-ekonomické struktury, dosáhl svého maxima. Začínáme stále intenzivněji pociťovat změny klimatu a nedostatek vody. Naši zranitelnost vůči těmto limitům navíc znásobuje závislost na komplexní globalizované ekonomice, jejích strukturách a dynamice. 

Pavel Kraus: Jak získat neexistujici zdroje za neexistující penize Na začátku června Mezinárodní agentura pro energii (IEA) publikovala studii o potřebě budoucích
investic do energetiky. Gail Tverberg celou zprávu v zásadě interpretuje jako potvrzení ekonomického
pravidla o snižující se návratnosti mezních nákladů. Zpráva nám zkrátka sděluje
poměrně triviální fakt, že jak postupně přecházíme ze snadno dostupných zdrojů
na hůře dostupné, musíme platit čím dál víc za čím dál menší zisky.
IEA: The Party is over
The IEA’s implicit message is clear: continued oil price stability looks problematic. And with fossil fuel prices high and volatile, governments will likely find it even more difficult to devote increasingly scarce investment capital toward the development of renewable energy capacity. 

Bursík: Pačes nese odpovědnost za ekonomické škody v důsledku zrušeného tendru na Temelín
Pokud pan profesor Pačes takto mylně odhaduje náklady na zrušený tendr či se nechá vedením ČEZu tahat za nos, jak efektivně je schopen z pozice člena dozorčí rady tuto firmu kontrolovat v jiných, často velmi neprůhledných činnostech? Tendr připravuje již asi 3 roky tým nejméně 100 lidí, jako obvykle na tom dobře vydělává i několik spřízněných právnických firem, kvůli tendru ČEZ postavil na Duhové speciálně zabezpečenou budovu,. Takže 2 miliardy jsou reálný odhad. 

E.Best: ČEZ přiznáním kryje skutečný zločin
Made in ČEZ Republic. Mezisklad postavila tuzemská stavební firma za zhruba polovinu ceny, kterou ČEZ zaplatil účelově založené firmě CEEI. Firma byla registrovaná v Lichtenštejnsku a vlastněná třemi pražskými právníky/podnkateli. Opravdu je pokuta 390 tisíc korun dostatečnou tečkou za tímto případem?  

E.Sequens: Komu sypal ČEZ?
Konečně, pět let poté, co Jihočeský kraj uzavřel se společností ČEZ Rámcovou smlouvu o spolupráci mezi Jihočeským krajem a společností ČEZ, a.s., se podařilo dotlačit vedení kraje ke zveřejnění, kam peníze vlastně plynou.  Jak bylo rozděleno takřka 107 milionů korun v roce 2013, kdo se nestyděl vzít si peníze od ČEZu, to se nyní každý může podívat na adrese: http://www.kraj-jihocesky.cz/iusneseni_files/Zastupitelstvo/2014-02-27/Navrhy/1-ZK-14_Priloha_us_2.doc. Jak uvidíte, tabulka je schována v podkladech jednání zastupitelstva mezi plněním úkolů a dá se najít jen po trpělivém pátrání.

Martin Sedlák: Profesor Pačes, nevinná tvář ČEZu?
Profesor Pačes zřejmě záměrně mate veřejnost také ve svých tvrzeních k cílům obnovitelných zdrojů v EU. Není pravdou, že by EU nekalkulovala s přírodními podmínkami členských států. Počítá s nimi jak v aktuální strategii do roku 2020, tak v návrhu navazujícího plánu do roku 2030. Závazky v rámci aktuálního balíčku opatření se pohybují v široké škále: Česko má jeden z nejnižších, naopak Švédsko nejvyšší. Obdobně je to také s připravovanými navazujícími cíli pro šetrné zdroje do roku 2030. I zde je navrhované navýšení podílu obnovitelných zdrojů na 27 % průměrem všech států unie. Na Česko připadá podíl 17 %, což je mimochodem stejný objem obnovitelných zdrojů, jaký navrhuje ministerstvo průmyslu ve své silně konzervativní aktualizaci Státní energetické koncepce. Česko by tedy návrh svůj díl v obnovitelných zdrojích naplnilo levou zadní. 

Studie: German Coal Conundrum 
Během méně než dekády, německé elektrárenské společnosti zjistily, že původně plánované uhelné elektrárny nemusí být ziskové. Zprávy ve světových médiích o údajné německé "uhelné renesanci" tedy vychází v době kdy se nejen uvádí do provozu asi tucet nových uhelných elektráren, ale kdy se zároveň předčasně uzavírá mnoho dalších a zhruba dva tucty dalších plánovaných projektů bylo zrušeno. 

Rozhovor s R.Šrámem o znečištěném ovzduší
Z hlediska polétavého prachu PM10, kdy je standart 40 mikrogramů na metr krychlový, dochází k překračování v malé části Moravskoslezského kraje, u PM2,5 je to už zhruba dvakrát tak velké území, a když se podíváte na benzo(a)pyren, tak vám z toho vyplyne, že jsou limity překročovány u šedesáti šesti procent naší populace. 

Vzkaz vládě: Nejlepší způsob jak Putinovu plynovému harašení je zateplovani
Na Putinovu hrozbu, že omezí dodávky zemního plynu do Evropy, by měla česká vláda odpovědět energetickými renovacemi budov. Tepelnými izolacemi stěn a střech i kvalitními okny lze spotřebu většiny domů vytápěných zemním plynem snížit na pouhou třetinu.

Autor: Milan Šimoník | úterý 24.6.2014 19:54 | karma článku: 6,73 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Milan Šimoník

Trh s elektřinou - chaos nebo transformace?

Jsme na začátku transformace energetického sektoru, kterou však nelze naplánovat a současný "chaos" je zdá se nevyhnutelným průvodním jevem. Je na každé zemi a jejích politických i technických elitách, jak to zvládnou.

22.3.2016 v 19:54 | Karma: 9,95 | Přečteno: 442x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Energiewende pokračuje. A kde dělají pánové z ČEZ distribuce chybu?

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů už kryje v Německu třetinu spotřeby. Systém výkupních cen evidentně funguje - ceny elektřiny pro domácnosti jsou stabilní a Energiewende má stále vysokou podporu veřejnosti.

1.3.2016 v 7:26 | Karma: 12,95 | Přečteno: 970x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Nové tarify pro distribuci elektřiny. Proč takový spěch?

Podle návrhu ERÚ má být od roku 2017 cca. 80% platby za distribuci elektřiny odvozováno od velikosti jističe, oproti dnešním cca. 20%. Jenže proč tak výrazná změna a tak náhle?

12.2.2016 v 19:34 | Karma: 24,56 | Přečteno: 1544x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Svíčky patří na vánoční stromek

Energetika se rychlým tempem proměňuje a dělat jakékoli předpovědi je velmi nevděčný úkol. Právě proto potřebujeme otevřenou diskusi o všech variantách, ne další strašení svíčkami.

22.12.2015 v 17:49 | Karma: 10,04 | Přečteno: 510x | Diskuse| Politika

Milan Šimoník

Jaká je skutečná cena ropy a plynu?

Jednou z hlavních příčin konfliktů v Severní africe a na Blízkém východě je nepřehledný boj o kontrolu nad zdroji a transportními koridory ropy a zemního plynu.

24.11.2015 v 16:02 | Karma: 11,11 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 823x
O světě kolem nás.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky