Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejdříve Nemelín, pak teprve Temelín

Překvapivě pozitivní zprávy z české politiky: Vláda se konečně odhodlala podpořit i třetí z cílů pro rok 2030 - energetickou efektivitu. MPO připravuje po dvou letech slibů vyhlášku, která má určit takzvané malusy, tedy sankce za výrobu elektřiny z hnědého uhlí s příliš nízkou účinností. Nejdříve plně využijme potenciál úspor, tedy "produkci" negawatů a negajaulů, pak teprve zvažujme, zda a kdy budeme potřebovat další megawaty z Temelína.  

Aktuální zprávy z energetiky:

Euractiv: Česko už nebude proti trojici energeticko-klimatických cílů EU
Roste skupina členských států, které se k cíli vyjadřují kladně. Svou roli v tom hraje i vývoj na Ukrajině. EU totiž považuje zvyšování účinnosti za jeden ze způsobů, jak snižovat energetickou závislost na Rusku. V čele skupiny stojí Německo, svůj podpis připojily Belgie, Dánsko, Irsko, Lucembursko, Portugalsko a Řecko. Cíl by měl být podle nich závazný. K podpoře třetího cíle se později připojila také Francie. A právě kvůli rostoucí politické podpoře mění svou dosavadní pozici i Česko. Vláda se totiž nechce dostat v EU do politické izolace. 

Temelin.cz: Obě rozestavěné jaderné elektrárny v USA se prodražují a zpoždují
Pro americký jaderný průmysl je znepokojivé, že projekty Vogtle a Summer jsou vnímány jako referenční, další investoři se budou rozhodovat podle jejich výsledků. Příslib, že nová generace reaktorů překoná potíže s prodlužováním a prodražováním výstavby, které zastavily rozvoj jaderného průmyslu v osmdesátých letech, již prakticky nemůže být naplněn. 

James de Candole: Jiřík Kovář a jeho handicap
ÚOHS před několika týdny ČEZu "napařil" směšnou pokutu za přidělení zakázky firmě, která měla být hned na začátku tendru vyloučena, protože nikdy předtím neuplácala ani bábovičku na pískovišti, o meziskladu jaderného paliva nemluvě.  

Denmark: Wind declared the cheapest energy source New analysis shows that onshore wind plants due online in 2016 will cost half the price of coal and natural gas plants, coming in at around 4 cent euro per kilowatt hour.

Nejdelší supravodivý kabel na světě Kilometrový supravodivý kabel v Essenu spojil dvě transformátorové stanice, přičemž bylo dosaženo 5krát většího přenášeného elektrického výkonu než je obvyklé u porovnatelných měděných kabelů, navíc při skoro nulových ztrátách při přenosu. Cílem projektu AmpaCity je zejména testování a rozvoj prvků páteřní a městské supravodivé elektrické sítě na území německého spolkového státu Severní Porýní - Vestfálsko. Supravodivé kabely by totiž umožnily odlehčení celé sítě, napřílad by učinily mnohé transformátorové stanice s konverzí 10 na 110 kilovoltů zcela zbytečnými. 

Energypost: Four scientific breakthrougs forclean energy world 
It is difficult to make predictions about what specific applications these four scientific breakthroughs may lead to and what their impact will be. But it is clear that new materials and chemical processes will become game-changers in the energy sector. We can now design and synthesize new materials with amazing physical and chemical properties that can bring disruptive changes to industries including cleantech and sustainable energy.

M.Šimoník: Nesnesitelná lehkost volného trhu Pokaždé, když se objeví návrh nové regulace z Evropské Unie, naposledy třeba cíl pro snížení energetické náročnosti do roku 2030 o 30%, vyrojí se mnoho vášnivých oponentů. Mluví o narušování tržního prostředí, že je to nesmyslné, drahé, a co že to zase hloupí byrokrati z Bruselu vymysleli. Většinou též volají po návratu k volnému trhu, který prý nejlépe dokáže rozhodnout, co je životaschopné a co ne. Největší odpor obvykle přichází od velkých hráčů v oboru, kterým vyhovuje status quo, který si vybojovali usilovnou lobbystickou a korupční prací v minulých desetiletích. Pojďme si ukázat, jak údajný volný trh v energetice v Česku reálně funguje. 

M.Šnobr: ČEZ zaspal revoluci S nezvládnutým solárním boomem na konci minulé dekády a se snahou tvrdošíjně prosadit dostavbu Temelína, a to i v době, kdy bylo jasné, že jde o nerealistický projekt, Česko i ČEZ zaspaly rozbíhající se evropskou „energetickou revoluci“. Na přelomu desetiletí byla většině českých energetiků, odborníků i politiků nová německá energetická koncepce, skrývající se za příznačným názvem Energiewende, „k smíchu“. Dnes je situace jiná. Německo dominuje regionu a skrze své politicky stlačené ceny silové elektřiny diktuje podmínky. Misky cenových vah u elektřiny se na úkor velkých elektráren převážily k menším zdrojům. Technologický pokrok se zrychluje a zkracuje se investiční cyklus. Ruku v ruce s tím jde snaha o vyšší energetickou účinnost napříč celou ekonomikou a investice do úspor energií.

P.Holub: Temelín jménem energetické úspory Potenciál energetických úspor nakonec potvrdila i Mezinárodní energetická agentura, když nedávno uznala roli energetické účinnosti jako plnohodnotného a konkurenceschopného energetického „zdroje“, dokonce výhledově nejperspektivnějšího. Nejambicióznější scénář MPO však přibližně odpovídá pouze snižování spotřeby v trendu, pokud by stát vůbec k úsporám nemotivoval, neexistovaly by evropské fondy a jiné programy na renovace budov. Tento scénář by navíc nestačil ani pro dosažení závazného cíle Česka ušetřit 48 PJ energie do roku 2020.  Energeticky úsporné renovace budov mohou zaměstnat 35 tisíc lidí a jen do roku 2020 uspořit až 50 PJ (petajoulů) energie, což se přibližně rovná výrobě elektřiny ze současného Temelína, byť samozřejmě u budov půjde o úspory zejména na spotřebě tepla, plynu a uhlí, nikoliv elektřiny.

E.Sequens: Budeme otevírat nový důl na Vysočině? 
Na ložiscích Brzkov a Horní Věžnice je dle ministerstva celkem 3 100 tun uranu, což by zajistilo nanejvýš pět let provozu jaderné elektrárny Temelín a Dukovany. Průzkumná šachta v Brzkově je ale zasypána a zaplavena vodou. Na investice do přípravy těžby a na rekonstrukci odkaliště K2 nemá státní podnik DIAMO vlastní prostředky, prodej uranového koncentrátu zhruba pokrývá náklady na těžbu a zpracování. Rozhodnutí o otevření nového uranového dolu by tak znamenalo citelné dopady do veřejných rozpočtů.

Autor: Milan Šimoník | pondělí 1.9.2014 21:40 | karma článku: 5,64 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Milan Šimoník

Trh s elektřinou - chaos nebo transformace?

Jsme na začátku transformace energetického sektoru, kterou však nelze naplánovat a současný "chaos" je zdá se nevyhnutelným průvodním jevem. Je na každé zemi a jejích politických i technických elitách, jak to zvládnou.

22.3.2016 v 19:54 | Karma: 9,95 | Přečteno: 442x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Energiewende pokračuje. A kde dělají pánové z ČEZ distribuce chybu?

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů už kryje v Německu třetinu spotřeby. Systém výkupních cen evidentně funguje - ceny elektřiny pro domácnosti jsou stabilní a Energiewende má stále vysokou podporu veřejnosti.

1.3.2016 v 7:26 | Karma: 12,95 | Přečteno: 970x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Nové tarify pro distribuci elektřiny. Proč takový spěch?

Podle návrhu ERÚ má být od roku 2017 cca. 80% platby za distribuci elektřiny odvozováno od velikosti jističe, oproti dnešním cca. 20%. Jenže proč tak výrazná změna a tak náhle?

12.2.2016 v 19:34 | Karma: 24,56 | Přečteno: 1544x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Svíčky patří na vánoční stromek

Energetika se rychlým tempem proměňuje a dělat jakékoli předpovědi je velmi nevděčný úkol. Právě proto potřebujeme otevřenou diskusi o všech variantách, ne další strašení svíčkami.

22.12.2015 v 17:49 | Karma: 10,04 | Přečteno: 510x | Diskuse| Politika

Milan Šimoník

Jaká je skutečná cena ropy a plynu?

Jednou z hlavních příčin konfliktů v Severní africe a na Blízkém východě je nepřehledný boj o kontrolu nad zdroji a transportními koridory ropy a zemního plynu.

24.11.2015 v 16:02 | Karma: 11,11 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 823x
O světě kolem nás.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky