Kdo se bojí solární elektřiny?

11. 09. 2014 21:32:22
Zatímco v Německu mnozí drobní spotřebitelé již elektřinu i vyrábějí a tím snižují svou závislost na velkých energetikách, v Čezku se snažíme udržet tak důležitou stabilitu v sektoru, že. Snaha MPO brzdit rozvoj i drobných nedotovaných solárních elektráren pro vlastní spotřebu nesmyslným a zbytečně nákladným požadavkem nulového přetoku do sítě ukazuje, že velké energetické fírmy stále ovlivňují rozhodování státních úředníků s cílem udržet status quo. Pokud se stát bojí přílišné expanze fotovoltaiky (proč vlastně, když je prý solární energie drahá), tak může stát třeba omezit max. roční instalovaný výkon na 50-100 MW ročně a ne dělat zbytečné obstrukce. Zatímco jaderným elektrárnám bude stát i nadále poskytovat úlevu směšně malým ručením za případnou havárii.

Energytransition.de: Občané a družstva vlastní 35 GW instalovaného výkonu OZE
Z celkového německého výkonu obnovitelných zdrojů, který činil již v roce 2012 úctyhodných 73.000 MW, vlastní 47 % jednotlivci a družstva. Dalších 41 % instalovaného výkonu obnovitelných zdrojů patří investorům, jako jsou banky, fondy nebo podnikatelé, kteří si pořizují zdroj pro pokrytí vlastní spotřeby. Energetickým společnostem patří zbývajících 12 % instalovaného výkonu. Sektor energetiky v Německu tak směřuje nejen ke snížení znečišťování, ale také k vyšší nezávislosti domácností a dalších maloodběratelů na velkých energetických firmách.

vlastnictvigermany.png

CZEPHO: MPO chystá zjednodušení připojování, ale jen pro některé
Podle MPO je cílem zjednodušit připojování malých domácích instalací za podmínek, že negativně neovlivní chod sítě a „budou férově zohledněny náklady sítí“. Za mikrozdroje budou pokládány pouze zdroje s instalovaným výkonem do 16 A na fázi připojené na nenapěťové úrovni nízkého napětí. Současně ovšem musí mít zajištěn nulový přetok do distribuční soustavy, a to v každém okamžiku. CZEPHO pokládá požadavek na nulový přetok do sítě za nesmyslný a bude MPO navrhovat stanovení tolerančního pásma, v jehož rámci by byl přetok možný.

Chytrá energie.info: Neviditelná energetická koncepce
Tak dlouho se mluvilo o nové státní energetické koncepci a padaly zaručené termíny (zasvěcení vědí, že tu poslední přijala vláda před deseti lety a navzdory zákonným požadavkům nová dosud nebyla přijata), až se raději představitelé Ministerstva průmyslu a obchodu začali tvářit, že neexistuje. Zkuste ji sami najít na webových stránkách úřadu. Podobně ticho ale je také okolo ekonomické analýzy dopadů nové energetické koncepce, která. Velkou neznámou také je, jak dopadlo mezistátní posouzení vlivů koncepce, protože o něm zatím Ministerstvo životního prostředí na svých stránkách mlčí. Dění okolo koncepce tak ještě může být zajímavé a překvapení lze očekávat.

Solární novinky: Energetická revoluce probíhá i v USA
Nejen Německo ale i USA v posledních letech mohutně investující do větrné a solární energetiky v oblastech, které pro jejich využití mají dobré klimatické nebo topografické podmínky, a těch není málo. Přibližně na jedné čtvrtině území USA fouká vítr natolik vydatně a stabilně, aby se s jeho pomocí mohla elektřina vyrábět po většinu roku. Státy nacházející se ve „větrném pásu“, například Iowa nebo Jižní Dakota, nyní uspokojují více než pětinu své spotřeby elektřiny z větrníků.

EnergyPost: Skladování energie bude nutné až po dosáhnutí 40% podílu OZE
It’s only when the entire European energy network reaches 40% renewables, says Hiersemenzel, that storing GWh of electricity for many hours or even days will start to make financial sense. New base load is the last thing we need! Inflexible must-run plants are the problem, not the solution! We need more flexibility in the system. All studies that look at real costs and benefits clearly support short-term energy storage as a complement (not an alternative) to smart grids.

Greenpeace: Rizika prodlužování životnosti jaderných elektráren
Obsáhlá studie s názvem Lifetime extension of ageing nuclear power plants: Entering a new era of risk zveřejněná Greenpeace na jaře 2014 přináší komplexní pohled na problematiku stárnutí jaderných reaktorů a snahu majitelů prodlužovat jejich provoz o řadu let přes dobu projektované životnosti.

Atomový zákon zvýhodní jadernou energetiku
Nový návrh plně zachovává dnešní výhodu ČEZu, který má garantované omezené ručení za škody po možné havárii jen do výše 8 miliard korun, přičemž pojistit se pak musí na pouhé 2 miliardy korun. Oproti tomu škody po těžké havárii atomových reaktorů mohou dosáhnout astronomických částek. Po Fukušimě jsou škody odhadovány na 4,3 bilionu korun, po Černobylu 4,6 bilionu korun, francouzský státní institut pro jadernou bezpečnost IRSN odhadl možnou škodu po havárii v jedné z tamních elektráren na 10,9 bilionu korun. České omezení již několik let neodpovídá ani požadavkům mezinárodních smluv, které Česká republika podepsala.

Alexander Ač: Ropný trojúhelník zkázy
Čoraz viac krajín ťažiacich ropu zažíva sociálne a etnické nepokoje. Za normálnych okolností by to bol dôvod, aby cena ropy vystrelila nahor. Súčasná globálna finančná a ekonomická situácia je však všetko iné, len nie normálna. Čo sa deje na trhu s ropou a prečo je to dôležité?
-----------
Imagine...there was a pill you could take every day that would provide you with wealth, freedom, and luxuries beyond the imagination of even the wealthiest kings of yesteryear. Taking this pill would give you the equivalent of hundreds of slaves, working for you 24/7, to grow your food, cool and heat your home, entertain you, carry you however far you wanted to travel, fill your bath with hot water, you name it...that’d be amazing! And it’s called Petrolify®.

Autor: Milan Šimoník | čtvrtek 11.9.2014 21:32 | karma článku: 13.39 | přečteno: 1444x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 590 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 899 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1542 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 823

O světě kolem nás.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...