Zmatek v energetice

7. 03. 2015 19:00:00
Souhlasím s Michalem Šnobrem, že současný zmatek není jen nějaké německé či evropské pomýlení, jak se v Česku traduje, ale je příznakem hlubokých strukturálních změn. "Éra energetiky, tak jak jsme na ni byli zvyklí posledních
Bohužel, neustávající lobbistický tlak za prolomení limitů kvůli byznysu pár jednotlivců udržuje českou energetickou debatu stále v minulosti a aniž bych chtěl jakkoli zlehčovat článek prof.Noskieviče z roku 2004, jeho slova o omezeném potenciálu OZE, o největší české FV elektrárně o výkonu 20 kW a ceně elektřiny 25 Kč/kWh je pro mě příznakem jak rychle se energetika mění. A spolu s tím musíme začít měnit myšlení i energetici.

Michal Šnobr: Liberalizace v energetice neexistuje a už nikdy existovat nebude
Problém s dostavbou jaderných elektráren je ten, že pokud se pro ně dnes rozhodnete, tak v zásadě ostatní cesty rozvoje energetiky musíte díky finanční a časové náročnosti jádra doslova smést ze stolu. Já tedy říkám, Česko je na rozdíl od mnoha jiných evropských zemí, díky investicím ČEZ v posledních deseti letech, v unikátní situaci. Stále můžeme hledat ideální řešení. Například Britové už čas nemají, oni už naopak reagují „pět“ minut po dvanácté. Česko má ještě čas.

Prof.Noskievič: Fakta a mýty o obnovitelných zdrojích
Na VŠB-Technické univerzitě v Ostravě je provozována dosud největší fotovoltaická elektrárna v České republice. Je zde nainstalováno 200 m2 solárních panelů s optimální orientací a celkovým jmenovitým výkonem 20 kW. Je zajištěno kvalitní vybavení regulační a měřicí technikou, odborně zdatný personál včetně ostrahy celého systému a celkové náklady dosáhly částky 8,5 mil. Kč. V roce 2003 systém vyprodukoval do sítě 20 MWh. Průměrný roční výkon představuje 2,28 kW a tomu odpovídá roční využití instalovaného výkonu k2 = 0,114, průměrný roční jednotkový výkon byl 11,4 W/m2. Při předpokládané životnosti elektrárny 20 let a odhadu celkových nákladů na 10 mil. Kč bude výrobní cena elektřiny 25 Kč/kWh.

Stanovisko STUŽ ke snahám o změny ÚEL těžby
Fakt, že limity byly jasně stanoveny již v roce 1991, jasně ukazuje na to, že dnešní majitelé všech dolů a také provozovatelé elektráren a tepláren museli od začátku s postupným ukončením těžby hnědého uhlí v severních Čechách počítat. Že tomu tak skutečně je, napovídá i fakt, že žádný ze soukromých vlastníků dolů dodnes nehrozí zmařenou investicí, ale používá různé nátlakové akce ke zpochybnění tohoto závazku vlády jako trvalého. Přitom v mnoha jiných oborech se musí podnikatelé přizpůsobit měnícím se podmínkám v řádově kratším čase, než v těžbě hnědého uhlí a hnědouhelné energetice, kde byly podmínky stanoveny se 40 letým výhledem.

Severočeský denik: Ústí se postavilo za Litvínov a Horní Jiřetín
"Rada města Ústí nad Labem konstatuje, že s ohledem na zdraví obyvatel města, na snahu města jako krajské metropole ustupovat od těžkého průmyslu a zbavit se image průmyslově přetížené oblasti a na celosvětové úsilí zmírnit člověkem způsobenou změnu klimatu, se staví proti zvažovanému prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v Severočeské hnědouhelné pánvi," sdělila v prohlášení mluvčí města Romana Macová.

Jan Rovenský: Vláda by rozhodnutí o limitech těžby dál odkládat neměla
Z vyjádření premiéra, obou vicepremiérů, i ostatních ministrů je jasné, že kdyby vláda rozhodovala zítra, bourání Horního Jiřetína (a to byť jen částečné) téměř jistě odmítne. Majitelé těžebních společností proto nyní dost zoufale hrají o čas. Zatímco příští měsíc by prohráli, do léta se dá ledacos podniknout – lobbovat, mobilizovat vlastní zaměstnance, strašit veřejnost PR kampaněmi („bez uhlí od Tykače v zimě všichni zmrznete!“), nakupovat spojence. Šance na úspěch je sice omezená, ale zjevně lepší, než nyní. Zdržení ovšem není v zájmu občanů Ústeckého kraje, ani samotných ministrů.

HnutiDuha: SEK - spotřeba uhlí se sníží o 73%, uhlí za limity nepotřebujeme
Dle Aktualizace Státní energetické koncepce (ASEK) klesne potřeba uhlí do roku 2040 v ČR o 73 procent. Hnutí DUHA souhlasí s tím, že teplárny mají mít přednost ve využívání uhlí, ale dodává, že kvůli zajištění tepla (ani elektřiny) nebude potřeba bourat domy a továrny. České teplárny spotřebují dnes necelých 17 % celkové spotřeby hnědého uhlí a nepotřebují přitom palivo ležící za limity ve velkolomu ČSA.

Ivan Beneš: Decentralizace a posilování bezpečnosti
"Neoliberální ekonom ignoruje fyziku. Když chybí peníze, tak je natiskne. U půdy a surovin to tak nejde!" MZV: Bezpečnostní strategie ČR

Energetická unie: Snižování emisí a ozeleňování energetiky EU bude pokračovat
Od národních energetik ke společné energetické Evropě.
Priority připravované energetické Unie: 1. Bezpečnost dodávek, 2. Dokončení vnitřního trhu, 3.Snižování energetické náročnosti, 4. Nízkouhlíková ekonomika, 5. Věda a výzkum.

Spotřeba energie v EU se vrátila k roku 1990
Z hlediska domácí potřeby činí energetická zahraniční závislost ČR podle Eurostatu jen 27,9 % a je na polovině evropského průměru (62,7 %). Třeba Německo je na tom podstatně hůř (62,7 %), proto vnímá naléhavěji potřebu dostat se z tohoto sevření větším nasazením obnovitelných zdrojů (už 27,9 % z 120,6 Mtoe domácí produkce primární energie).

Energypost.eu: Real Energy Union can save EU energy market
An “Energy Union” in Europe means that an EU-level organisation will balance the flows of electricity, not national transmission system operators. And it means the EU will ensure security of supply – not the national member states. That is the vision of Jean-Arnold Vinois, until recently Director in charge of the internal energy market at the European Commission and co-author of a groundbreaking report from Notre Europe (Jacques Delors Institute) on the Energy Union.

Bundesnetzagentur: S uhelnými elektrárnami RWE a Vattenfallu se do budoucna nepočítá
Spolková síťová agentura překvapila energetické koncerny. Během deseti let má instalovaný výkon uhelných elektráren klesnout z dnešních 21 GW na 10-14 GW.
Vzkaz pro EPH: O novou elektrárnu v Mibragu též není zájem.

Renewablesinternational: Rakousko je 100% bezjaderné
Od 1.ledna 2015 nepoužívá Rakousko elektřinu vyrobenou v jaderných elektrárnách. Může být prodávána pouze elektřina s certifikátem původu.

ALIES: Rozvoj jaderné energetiky může způsobit zdražení elektřiny
Vzhledem k tomu, že ministerstva průmyslu a obchodu a financí podhodnotily náklady na výstavbu, může být dopad na spotřebitele elektrické energie nebo daňové poplatníky podstatně vyšší, než jaký ve svých scénářích předpokládají. Paradoxně tak může tlak na výstavbu dalších reaktorů českým podnikatelům zdražit elektřinu a snížit jejich konkurenceschopnost na evropském trhu, upozorňují obě asociace.
Relevantní studie (IEA, IRENA, UBS, Deutche Bank) přitom předpokládají pokles nákladů obnovitelných zdrojů a jejich postupnou konkurenci fosilním nebo atomovým energetickým zdrojům. Bez potřebného srovnání hrozí, že stát a ČEZ proinvestují desítky miliard korun za nevýhodný projekt, který budou muset zaplatit spotřebitelé elektrické energie.

Temelin.cz: Náklady na likvidaci jaderných elektráren jsou podceňovány v celém světě
S postupným uzavíráním první generace reaktorů se ovšem otázka skutečné ceny jejich likvidace jeví pro budoucnost jaderného průmyslu jako klíčová. Vedle nákladů, které si vyžádají opatření ke zvyšování bezpečnosti po zkušenosti s havárií ve Fukušimě, půjde o významnou položku určující konkurenceschopnost jaderné energetiky.

Bjorn Lomborg - nikoli skeptický, nýbrž dobře promazaný
Jeho názory nešlo brát vážně nikdy. Nyní ale víme, že mají svou politickou ekonomii. Lomborg patří mezi početnou kamarilu „padlých vědců“ a ideologických válečníků, kterou si byznys tučně platí za popírání krize, kterou stvořil. Až vám tedy někdo příště bude zkoušet „zchladit hlavu“ údery Lomborgem, zkuste mu na oplátku vysvětlit, jaký je rozdíl mezi ekologem skeptickým a ekologem dobře promazaným.
Podstatnou část financování v roce 2012, 120 000 dolarů, tak Lomborg dostal od Randolphovy nadace, která je personálně napojena na Philantrophy Table, jednu z organizací, skrze něž bratři Kochové a jim podobní „konzervativní miliardáři“ od roku 2002 do roku 2010 tajně napumpovali až 120 milionů dolarů do hnutí zaměřeného na agresivní popírání změny klimatu.

Autor: Milan Šimoník | sobota 7.3.2015 19:00 | karma článku: 13.21 | přečteno: 541x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1572 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 823

O světě kolem nás.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...