Národní konvent: Energiewende je příležitostí pro Česko

7. 04. 2015 18:00:00
Energiewende je třeba chápat nejen jako transformaci energetického sektoru, ale jako svého druhu další průmyslovou revoluci. Spolková republika Německo významně transformuje svůj průmysl a v zájmu České republiky, jejíž výkon ekon

Výše uvedené je součástí doporučení Národního konventu o Evropské unii, zveřejněného 2.dubna během kulatého stolu k energetické bezpečnosti. Kulatý stůl zahájil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a dále se ho mimo jiné zúčastnili europoslanci Pavel Svoboda, Evžen Tošenovský a Michaela Šojdrová, poslanec Jan Zahradník či senátor Antonín Maštalíř. Cílem setkání bylo iniciovat hlubší diskusi o energetické bezpečnosti – tématu, jež v současnosti rezonuje napříč Evropskou unií. Rozvoj energetické politiky se totiž stal jedním z hlavních bodů Junckerovy Komise, a to nejen kvůli nově vznikající energetické unii. „Vytvoření energetické unie je jednou z aktuálních priorit ČR, a to i vzhledem k nadcházejícímu českému předsednictví ve Visegrádské skupině. Naším hlavním zájmem je dobudování jednotného vnitřního trhu s energiemi,“ komentuje Tomáš Prouza a dodává, že této prioritě je dobré upravit i některá česká stanoviska.

Z doporučení, jehož podkladem byla i analýza zpracovaná Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM dále vyplývají rady pro oblast elektroenergetiky a plynárenství. Například, že ČR by měla usilovat o volné zapojování se do regionálních iniciativ v oblasti elektroenergetiky a soustředit se na užší spolupráci se sousedními státy, zejména s Německem. Podle závěrů by Česká republika neměla opomíjet ani regionální integraci trhů s plynem. Ta by umožnila větší diverzifikace přepravních cest (případně i zdrojů), posílila tak energetickou bezpečnost země a pravděpodobně snížila cenu plynu pro koncové zákazníky.

Část doporučení, týkající se Německa: Česká republika a její elektroenergetika jsou zásadně ovlivňovány okolními státy, především Spolkovou republikou Německo a její transformací energetického sektoru (tzv. Energiewende). Česká republika v současnosti u hranic se Spolkovou republikou Německo staví transformátor s posuvnou fází (PST), který omezí neplánované přetoky z německé soustavy, a významně tak přispěje k ochraně české přenosové soustavy. Důležité je však nadále investovat do přenosové soustavy a modernizovat ji. Česká republika by měla budovat svou elektroenergetickou soustavu tak, aby mohla z německé Energiewende spíše profitovat, než na ni doplácet a také aby umožnila připojení stále většího množství domácích malých intermitentních zdrojů.

Německá Energiewende představuje pro českou energetiku a české hospodářství nejen výzvy, ale i významné příležitosti. Energiewende ovlivňuje ceny elektřiny (především té velkoobchodní) v České republice a udržuje je dlouhodobě na relativně nízké úrovni, což ovlivňuje negativně plány na stavbu některých zdrojů elektřiny, především potom dalších bloků jaderných elektráren. Nízká cena elektřiny ale také pozitivně ovlivňuje český průmysl a přispívá ke zvyšování jeho konkurenceschopnosti. Energiewende je třeba chápat nejen jako transformaci energetického sektoru, ale jako svého druhu další průmyslovou revoluci. Spolková republika Německo významně transformuje svůj průmysl a v zájmu České republiky, jejíž výkon ekonomiky i export jsou na Spolkovou republiku úzce navázány, je adaptovat se na tento vývoj. Energiewende je v Německu veskrze vnímána jako populární a úspěšná politika a nelze očekávat, že se zmírní její dopady na Česko, spíš naopak.

V této souvislosti však je velmi diskutabilní jeden ze závěrů doporučení, a totiž urychlené schválení aktualizace státní energetické koncepce (ASEK). Kdo sleduje vývoj v energetiky v Evropě ví, že éra jaderné elektřiny a neustálého růstu spotřeby energie v Evropě končí a energetika v evropských zemí se rychle mění. I dosud projaderná Francie ohlašuje Transition énergetique - sníží podíl jádra pod 50%, bude rozvíjet využívání obnovitelných zdrojů a podstatně sníží spotřebu. ASEK však tyto trendy ignoruje. MPO také zkrátilo oficiální řešené období ASEKu do roku 2040 a připouští že další vývoj nelze předvídat. Je proto absurdní, že plánuje stavbu několika jaderných bloků až ke konci řešeného období (kolem roku 2035), které se přitom neobejdou bez státem garantované ceny elektřiny až do roku 2070. Je to drahé a hlavně zbytečné. Pokud Česko umožní rozvoj stále levnějších obnovitelných zdrojů a bude podporovat šetření energií, žádné nové velké zdroje nebudeme nejméně do roku 2045 potřebovat. Na rozhodnutí o dalších velkých energetických zdrojích, pokud vůbec budou potřeba, je proto dost času a mělo by to být předmětem až příští aktualizace státní energetické koncepce.

Autor: Milan Šimoník | úterý 7.4.2015 18:00 | karma článku: 9.70 | přečteno: 513x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 89 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 26.76 | Přečteno: 588 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.87 | Přečteno: 915 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.05 | Přečteno: 1597 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 823

O světě kolem nás.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...