Studie, prognózy a jiné strašidelné pověsti

28. 06. 2015 18:00:00
MPO tvrdí, že stát má ambice prostřednictvím ASEK určovat energetickou politiku. Zároveň si to samé MPO nechá budoucí potřebu uhlí nadiktovat elektrárnami a teplárnami.

Dlouhodobá prognóza trhu s uhlím, kterou si nechalo zpracovat MPO obsahuje i tyto kouzelné věty: "Významným zjištěním při mapování budoucích požadavků HU u jeho 47 největších spotřebitelů,....., že významně vzrostl počet těch, kteří nyní počítají s provozem svých zařízení až do roku 2050 (případně i déle), ovšem aniž by měli pro tak dlouhý časový interval HU smluvně zajištěno. Jejich prognózy životnosti výroben energie vycházejí z informací, že HU v tomto státě pro uvedené období k dispozici je, pouze není zatím uvolněno k těžbě. Potřeba hnědého uhlí se proto zvýšila".

MPO tvrdí, že stát má ambice prostřednictvím ASEK určovat energetickou politiku. Dle ASEK má spotřeba uhlí klesat a prolamování limitů na dole ČSA se neplánuje, zároveň si to samé MPO nechá budoucí potřebu uhlí nadiktovat elektrárnami a teplárnami tak, aby prolomení limitů aspoň na papíře zdůvodnilo. Co si o tom myslet?

MPO tak pokračuje v tradici účelových a na minulých trendech založených koncepcí, podkladů a studií, jakou byla i Studie teplárenství z roku 2011, která varovala, že "nedostatek hnědého uhlí pro teplárenství počínaje rokem 2013 může mít za příčinu rozpad části CZT".

A podobně je to s elektřinou. Strašení nedostatkem elektřiny má tradici již od stavby prvních dvou bloků v Temelíně. A před pouhými dvěma lety prezentoval pan Cyrani na semináři Energetická bezpečnost ČR graf vývoje spotřeby a výroby elektřiny dle tehdy připravované verze ASEK, podle něhož hrozí Česku již kolem roku 2020 nedostatek elektřiny. I na základě těchto prognóz ČEZ utratil kolem miliardy korun za později zrušené výběrové řízení na nové bloky v Temelíně. Nyní, po pouhých dvou letech, dle právě schválené ASEK prý nedostatek hrozí "už" kolem roku 2035. A protože MPO neustále nadsazuje spotřebu a podceňuje možnosti úspor a obnovitelných zdrojů, tak to s touto varovnou předpovědí dopadne jako obvykle. Ale Česko znovu začne utrácet miliardy za přípravu tentokrát pro jistotu až 4 jaderných bloků. Vždyť na to má MPO studie...

article_photo

Zdroj: Prezentace ČEZ na semináři Energetická bezpečnost ČR, Praha, 18.6.2013

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CVVM: Podpora dalšího rozvoje jádra klesá
Právě zveřejněný průzkum CVVM z května 2015 [1] ukázal, že plány české vlády na přípravu nových reaktorů v Dukovanech a v Temelíně nemají podporu mezi veřejností. Větší podíl jaderné energetiky by chtělo pouhých 22 % procent dotázaných, přičemž rozhodně je o tom přesvědčeno jen šest lidí ze sta.

Milan Šimoník: A zase nás straší nedostatkem elektřiny
V Česku jsme manipulováni účelovými informacemi o výhodách jaderné energetiky, o nedostatečném potenciálu obnovitelných zdrojů a strašeni tu nedostatkem elektřiny, tu uhlí. Způsob diskuse a rozhodování o nových jaderných blocích a o dalším směřování české energetiky je tak indikátorem schopnosti Česka stát se moderní evropskou zemí.

Pavel Cyrani: Energetika se sama nezmění
Předchozí podpora obnovitelných zdrojů je zastavena a nová není. Tak, jak často klademe otázku, za jakých podmínek bude vypsán tendr na dostavbu Temelína, bychom se měli ptát i na efektivní podporu výstavby nových obnovitelných zdrojů. I tady bychom měli vědět, co bude dál.

Jan Mládek: Vláda to zařídí
Nové jaderné bloky v Česku by měl postavit zvláštní státní podnik, myslí si ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). "Takové firmě by budování reaktorů mohla jednoduše nařídit vláda," prohlásil v rozhovoru pro HN.

Edvard Sequens: Myslím, že nové reaktory u nás nikdy stát nebudou
Zdá se, že si neustále bereme příklad z minulosti. Mnoho lidí má dojem, že když něco fungovalo v minulém století, tak to musí fungovat i do budoucna. Vypadá to, že naši politici zavírají oči před tím, co se děje a kam směřuje energetika v Evropě či ve světě. Neexistuje tu žádná rozumná vize moderní energetiky a moderního průmyslu. Česká republika byla evropským lídrem v jaderném průmyslu a ráda by jím zůstala dál. ...Ve Francii by měl už v roce 2025 objem elektrické energie z jádra klesnout z dnešních 75 % na pouhých 50 %. A myslím si, že bude klesat i nadále, protože tam staví jediný reaktor a těžko už postaví další. Česká republika plánuje až čtyři jaderné reaktory, což je nesmysl.

Renewable power can now flow all over Europe
In flow-based coupling, all cross-border paths between grids are taken into account to maximize capacity. Traditionally, flows are based on the available interconnection capacity at each border, which can hamper price convergence between national networks.

IMF just destroyed the best argument against clean energy
For more than a decade, fossil fuel supporters have insisted that new clean energy technologies like wind and solar are far “too expensive” to replace our traditional fossil fuel dominated energy industries. A recent report published by the International Monetary Fund (IMF) has put a price on the direct and indirect subsidies that support fossil fuels. The expected subsidy for fossil fuels during 2015 is projected to be USD 5.3 TRILLION – for one year! This means that approximately 6.5% of global gross domestic product (GDP) will be dedicated in 2015 to just subsidizing our use of fossil fuels, with the European Union collectively allowing USD 330 bn in subsidies to fossil fuels.

Levelised cost of electricity help explain value of electric generation
LCOE values may also vary across regions because of differences in construction, fuel, and transmission costs, as well as differences in the quality of resource available for certain renewables such as solar and wind. There are some attributes that LCOE does not capture, such as environmental considerations and grid operation constraints for maintaining system reliability. System reliability can be important, as some technologies are not dispatchable, meaning they cannot generate electricity on command at any time of day.
LACE, a different but related concept, represents the value to the electric grid (measured in per-kilowatt-hour terms) of adding generating capacity using a specific technology to the system. LACE reflects the cost that would be incurred to provide the same supply to the system if new capacity using that specific technology was not added. A technology is generally considered economically competitive when its LACE exceeds its LCOE.

Finland: Fully renewable energy economically viable
Systém založený na obnovitelných zdrojích je ve Finsku podle studie Lappeenranta University of Technology možný technicky i ekonomicky. Výzkum počítá s vysokým podílem instalovaného výkonu větru (44GW) a slunce (35GW) a technologií Power-to-Gas. Slunce a vítr by mohly vytvořit 166 TWh ročně, čili přibližně dvojnásobek současné spotřeby elektřiny. Kromě skladovacích kapacit v bateriích by mělo být využito skladování v elektromobilech, kde se při 3 milionech počítá s kapacitou 30 GW.

Autor: Milan Šimoník | neděle 28.6.2015 18:00 | karma článku: 9.15 | přečteno: 272x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.67 | Přečteno: 537 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 823

O světě kolem nás.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...