Jaká je skutečná cena ropy a plynu?

24. 11. 2015 16:02:37
Jednou z hlavních příčin konfliktů v Severní africe a na Blízkém východě je nepřehledný boj o kontrolu nad zdroji a transportními koridory ropy a zemního plynu.
Tyto konflikty se přílivem uprchlíků z válečných oblastí i teroristickými útoky rozšiřují postupně i do Evropy. Bohatství, které zdroje surovin přinášejí vede též často ke vzniku nedemokratických režimů. Svými penězi za importované suroviny tyto problémy fakticky podporujeme a dovoz z nestabilních zemí je i rizikem pro energetickou bezpečnost.

Proto se i v české státní energetické koncepci mluví o nutnosti snižovat snižovat spotřebu a dovozní závislost. Jenže konkrétní cíle tomu neodpovídají. Zatímco Německo má v plánu konečnou spotřebu energií podstatně snížit. česká spotřeba má i do budoucna zůstat pořád stejná. O úsporách mluvíme, ale často s dovětkem, že se "nevyplatí". Jak říká Václav Smil, energie jsou stále příliš levné. Jenže kolika životy a strádáním platí lidé v těch zemích za naše levné energie? A kolika životy zaplatíme my, pokud budou teroristické útoky v Evropě pokračovat?Možná i proto, že jsme nezažili ropné krize, které uvrhly západní Evropu do desetiletí ekonomické stagnace stále moc nechápeme důvody, proč Německo začalo Energiewende.
Němci si stále pamatují Volkswagen tažený párem koní na prázdné silnici.

Proto ve svém příspěvku do Energetické ročenky 2015 týdeníku Ekonom tvrdím, že Trh ani dříve nefungoval a je úkolem státu, aby dokázal nastavit takové podmínky, aby se snižování spotřeby energií stalo skutečně prioritním úkolem energetické politiky. Obr. Prognoza konečné spotřeby energie v České republice a Německu. Česká republika
Česká republikaNěmecko
Německo

NOVINKY:

Václav Smil: Zdroje jsou až druhým důvodem pro válku
Máme obrovské rezervy ve využívání energie, mohli bychom zvýšit efektivitu téměř všeho o 30 až 40 procent. Důvodem, proč to neuděláme, je, že energie je levná. Kdyby byla drahá, využívali bychom ji efektivněji... Lidé nejsou ochotni platit za životní prostředí.

TZB-Info: Vedení ERÚ neschválilo novou podobu tarifů
ERÚ na svých internetových stránkách nejpozději v lednu 2016 představí nový tarifní systém v elektroenergetice, zveřejní pravidla pro konzultační proces a speciální rubriku s popisem hlavních změn v tarifním systému včetně srovnávacího kalkulátoru, který je v tuto chvíli konzultován s odbornou energetickou sférou. Koneční zákazníci budou mít pak do 31. května 2016 možnost se v rámci konzultačního procesu zapojit do konečné podoby nového tarifního systému. Návrhy nových tarifů byly prezentovány na nedávné konferenci EGÚ v Brně.

Vyjádřete svůj názor na webu oEnergetice.cz
V poslední době stále populárnější web oEnergetice.cz spustil novou sekci "Názory", která umožňuje všem nadšencům i odborníkům vyjádřit svůj názor na dění v energetice. I přes relativně krátkou dobu života disponuje web silnou čtenářskou základnou, Vaše názory se tak dostanou k lidem, které energetika opravdu zajímá. Pokud máte chuť si postěžovat na současné poměry v energetice, nebo třeba jen vyzvat ostatní k zamyšlení a rozpoutat diskuzi, není nic snazšího než se registrovat zde a rovnou přidat svůj první příspěvek.

Hnuti Duha: Ministr Brabec rozšířil novou zelenou úsporam i na střešní fotovoltaiku
“Rozšíření Nové zelené úsporám je skvělá zpráva pro domácnosti, které si chtějí vyrábět vlastní, čistou elektřinu. Jenže naději na levnější, čistou elektřinu a větší soběstačnost může úplně zhatit balík vyhlášek, které v současné době chystá ministr Mládek spolu s velkými energetickými firmami a Energetickým regulačním úřadem. Místo domácností by tak vydělaly ČEZ a další velké energetické firmy.” Další info: http://www.mzp.cz/cz/news_151021_NZU_kontinualni_vyzva

Pavel Řežábek: Trhy s elektřinou 2.0 - co se změní
Jakkoli obnovitelné zdroje začaly masivně růst jen díky dotacím, dnes se významně podílí na dodávkách energie a jsou čím dál tím konkurenceschopnější. Jako každého dospívajícího je proto namístě je více a více vystavovat skutečnému životu, a zakomponovat je tedy do standardního trhu. Vývoj tak jako obvykle běží po spirále. V tomto konkrétním případě od liberalizace energetických trhů přes dotovaný růst obnovitelných zdrojů, jenž liberalizaci takřka zabil. Budoucnost má být průnikem obojího – tržního růstu umírněně podporovaných obnovitelných zdrojů na liberalizovaném trhu.

Priroda.cz: Vytápění - ne vždy to nejlevnější vyjde nejlevněji
Řada lidí se při nákupech orientuje zejména cenou za určitou hmotnost paliva. Pokud mají hlouběji do peněženky a ani o kvalitě paliva více nepřemýšlejí, obsah síry, nebo ani výhřevnost moc neřeší. Když tyto údaje přepočítáme, dojdeme k zajímavým výsledkům.

Zvonečník: Energetická chudoba
Přes potíže s jasnou definicí energetické chudoby se odhaduje, že 50 až 125 milionů Evropanů jsou zasaženi tímto fenoménem. Jednou z hlavních příčin je prudký nárůst cen energií v posledních letech a krize. Například ceny elektřiny v letech 2005 až 2011 stouply v Evropě o 29 %. Rozevírající se nůžky mezi cenami energií a platy vytváří předpoklady pro narůstající energetickou chudobu v EU. Podle odhadů by měly být na tom nejhůře země jako Rumunsko, Bulharsko, Lotyšsko, Litva.

Do jaderných bloků neinvestujte, vzkazuje české vládě poradce Merkelové
Kdybych radil české vládě, jednoduše bych řekl, že to není technologie, do které byste měli v budoucnu investovat,“ řekl serveru EurActiv známý klimatolog a poradce německé kancléřky Hans Joachim Schellnhuber, který nedávno navštívil Prahu. Odstrašující je podle něj příklad Velké Británie, která se chystá rozšiřovat jadernou elektrárnu Hinkley Point. „Bude to energetický projekt, který dostane větší subvence než kterýkoliv jiný projekt na světě. Jeho podpora přesáhne dotace pro jakoukoliv výstavbu obnovitelných zdrojů,“ říká. "V Německu teď máme zkušenost s tím, že vyřazování jaderných elektráren je mnohem náročnější než se čekalo. Naše velké energetické společnosti to pravděpodobně položí,“ předpovídá. U jádra prý také nelze pozorovat žádné úspory z rozsahu. „Platí, že čím více kapacity instalujete, tím víc klesne cena vyrobené energie. V současné době cena u všech technologií klesá. Jediná křivka, která zůstává pořád ve stejné úrovni, je ta u jaderné energie,“ dodává.

Jakub Kučera: Cesta do pravěku s ministrem Mládkem
Často slyšíme, že politikům chybí dlouhodobá vize. Existují ale výjimky. Ministr průmyslu Jan Mládek vizi má. Když mluví o nových jaderných reaktorech, směle rýsuje energetickou budoucnost až na práh příštího století. Dnes začneme připravovat nové reaktory a v roce 2025, možná až o tři desítky miliard za přípravné práce lehčí, o nich definitivně rozhodneme. Ode dneška za 22 let zasuneme palivové tyče a budeme jásat nad přívalem elektronů po dalších šest desetiletí.

Oenergetice.cz? Michal Šnobr-Na svůj energetický mix má právo jak Česko, tak Německo
Dlouhodobé plány (SEK) by měly připustit všechny možnosti. Zalíbení MPO v jaderných elektrárnách (schválený SEK) může být sice politicky výhodné, z pohledu historie české energetiky a jejího zázemí sympatické, ale v dnešní době je nutné si připustit, že může být prakticky „zcela mimo“.

Hnutí Duha: Obce a domácnosti v kraji Vysočina kvůli nízké recyklaci zaplatí 750 milionů navíc
Lidé a obce v kraji Vysočina mají zaplatit zbytečně o 750 milionů navíc. Krajský plán nakládání s odpady na dalších deset let nepočítá totiž s vyšší recyklací. Plán bude projednán dnes a připomínky k němu lze podávat do pondělí 26. října 2015. Kraj Vysočina je tak dalším v řadě krajů, které se staví proti úsporné evropské odpadové politice a navzdory ní chtějí odpady spalovat.

Autor: Milan Šimoník | úterý 24.11.2015 16:02 | karma článku: 10.44 | přečteno: 1067x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 591 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 899 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1546 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 823

O světě kolem nás.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...