Nové tarify pro distribuci elektřiny. Proč takový spěch?

12. 02. 2016 19:34:21
Podle návrhu ERÚ má být od roku 2017 cca. 80% platby za distribuci elektřiny odvozováno od velikosti jističe, oproti dnešním cca. 20%. Jenže proč tak výrazná změna a tak náhle?
Jak vysvětluje Jiří Gavor, postupný růst fixní složky i zjednodušení tarifní struktury je žádoucí a v souladu s praxí v jiných evropských státech. Ale proč tak rychle? Změna tarifů je zdůvodňována zejména tím, že při vzrůstající samovýrobě elektřiny či úsporných opatřeních v domácnostech a firmách by se náklady na distribuční soustavu nespravedlivě přenášely na stále méně spotřebitelů.

Jenže se argumentuje stavem roku 2040(!), kdy by dle ASEK mělo být v Česku nainstalováno téměř 6 GW fotovoltaiky. Při současných tarifech by dle studie EGÚ došlo ke zvýšení poplatků těch, kteří vlastní zdroj mít nebudou. Jenže podle ASEK i vlastních odhadů MPO bude v nejbližších letech přibývat pouze cca. 50-60 MW střešních fotovoltaik ročně. Za nejbližších pět let to bude 300 MW a tyto zdroje vyrobí pouhých 0,5% české spotřeby! Návrh nových distribučních tarifů je třeba kompletně přepracovat, neboť navržené tarify i nové poplatky pro samovýrobce absurdně trestají ty, kteří chtějí šetřit a mít vlastní zdroje elektřiny. Vedlo by to k tomu, že už tak nízké plány MPO budou těžko splnitelné. Nebo to je ten skutečný účel? Celé se to totiž dost podobá fintě s podporou přímotopů v době, kdy bylo třeba zdůvodnit nutnost dostavby prvních dvou bloků Temelína. Fotovoltaik se stále rozvíjí, dle studie ENACO může být v Česku v roce 2045 až 10 GW fotovoltaických zdrojů, vyrábějících dvě třetiny produkce Temelína. Nemluvě o stále nevyužívaném potenciálu větrné energetiky.

Vláda se stavbou nových bloků zbytečně spěchá, rozhodnout se má už v roce 2025. Z tohoto pohledu je tedy velmi žádoucí rozvoj OZE a decentralizované energetiky zabrzdit aspoň do té doby, než se podaří "přesvědčit" veřejnost, že nové bloky jsou potřebné a nezbývá nic jiného než ČEZu garantovat výkupní cenu... Proč fotovoltaika dobývá svět
Proč fotovoltaika dobývá svět (Reneweconomy)

Další zprávy z energetiky:

Jiří Hlavenka: Je to čistá lež
ERÚ, tedy regulátor trhu, nyní říká, že nechce nikoho poškodit, že když se ukáže, že tarify, se kterými přišel, někoho poškodí, pak je upraví, cituji ředitelku ERÚ: “Budou-li zásadní výhrady k tarifům s nejnižší spotřebou, což očekávám, budeme je upravovat.” Napadne nás ovšem otázka: co tedy dělali energetičtí profíci v ERÚ posledního půl roku, tedy od schválení zákona k vydání tarifů? Potřebovali k tomu skutečně výpočty nás amatérů, aby mu ukázali, že zákon poškodí domácnosti s nízkou spotřebou?

Hnutiduha: Nové distribuční tarify zásadně přepracovat a nezavádět nové sociální dávky za miliardy
Nové tarify nesmějí zvyšovat domácnostem účty za elektřinu a bránit jim v šetření i vlastní výrobě elektřiny. Dál musí platit, že šetřit elektřinou je finančně výhodné. Proto podíl paušálních plateb na ceně za její distribuci by neměl překročit 30 % - zhruba dvojnásobek současného stavu [1]. Tento limit navrhují experti Hnutí DUHA a Komory OZE. Zároveň odmítají návrh na zavedení nové „kompenzační“ sociální dávky: miliardu či víc ze státní pokladny by totiž každoročně získal ČEZ a další energetické firmy. Celý “konzultační proces” je alibistický. ERÚ i distribuční společnosti totiž mají přesné informace o velikosti jističů i spotřeby každého z asi šesti miliónů zákazníků . A dokážou tak naprosto přesně určit, který typ domácností a dokonce které konkrétní domácnosti budou novými tarify poškozeny a které na nich vydělají. Pokud by ERÚ chtěl, mohl by do potenciálně ohrožených domácností vyslat rovnou projektanty a elektrikáře.

Alies: Fotovoltaika na střechách je schopna vyrobit tolik elektřiny jako půlka Temelína
CZEPHO a ALIES volají po dalším zjednodušení pravidel pro malé obnovitelné zdroje a důsledném odstranění administrativních bariér. „Studie společnosti ENACO ukazuje široké možnosti střešních solárních elektráren. Vedle ekologicky šetrné elektřiny jsou přínosem také nová pracovní místa. Celkem mohou instalace solárních panelů na střechy vytvořit až tisíc nových pracovních míst,“ komentuje výsledky studie Veronika Knoblochová, ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace. Realistický potenciál FV na střechách do roku 2045 je cca. 7,4 GW, další stovky megawatt až jednotky GW mohou být instalovány na nezemědělské půdě.

Výzva premiérovi: Zřiďtě zmocněnce pro obnovitelné zdroje
"Svého zmocněnce dostane jaderný průmysl, není důvod, proč by podobný post nemohl vzniknout také pro obnovitelné zdroje," řekl mluvčí výzvy Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost. O zřízení zmocněnce pro jadernou energetiku rozhodla vláda v polovině ledna, když schválila zprávu o plánu rozvoje jaderné energetiky.Sektor zelené energetiky v posledních letech prochází ve světě velkým technologickým vývojem a stává se čím dál významnějším odvětvím i z hlediska zaměstnanosti. Představitelé zelené energie připomínají, že další rozvoj obnovitelných zdrojů v Česku naráží na nestabilitu prostředí. Připomínají například událost z přelomu roku, kdy Energetický regulační úřad odmítal vyplatit podporu pro obnovitelné zdroje ve výši desítek miliard korun.

CEE Bankwatch Network. Modernizace energetiky za miliardy z EU se nekoná
Miliardy z evropského rozpočtu, určené na proměnu energetiky nových členských států, podstatnou změnu nepřinesou. To je hlavní zjištění rozsáhlé zprávy nevládní organizace CEE Bankwatch Network. V Česku kritizuje hlavně kotle na uhlí, malou podporu obnovitelných zdrojů a pomalý postup v úsporách energie.

Hlidacipes: Nijak jsme nepochybili, brání se dodavatel podvodně prováděných zkoušek svarových spojů v Dukovanech
ČEZ, ŠJS - desítky dobře placených manažerů, stohy směrnic a certifikátů jakosti. A nikdo za nic nemůže...

O energetice.cz: Rainer Baake - Větrné a solární elektrárny jsou vítězné technologie
Problémy Energiewende nespočívají v technologiích, ty už máme. Nespočívají ani v ceně, protože vyráběji za stejnou cenu jako technologie minulosti – uhlí a plyn a, což chci zdůraznit, podstatně levněji než jaderné elektrárny. Otázkou pro budoucnost je, jestli budeme schopni redefinovat systém, jakým je provozována elektrická síť tak, aby efektivně, bezpečně a za rozumnou cenu fungoval při stále vyšším zastoupení větrných a solárních zdrojů.
Autor: Milan Šimoník | pátek 12.2.2016 19:34 | karma článku: 24.56 | přečteno: 1544x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 17.82 | Přečteno: 338 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 39.40 | Přečteno: 3466 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.71 | Přečteno: 10133 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 823

O světě kolem nás.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...