Energiewende pokračuje. A kde dělají pánové z ČEZ distribuce chybu?

1. 03. 2016 7:26:18
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů už kryje v Německu třetinu spotřeby. Systém výkupních cen evidentně funguje - ceny elektřiny pro domácnosti jsou stabilní a Energiewende má stále vysokou podporu veřejnosti.

Dle zprávy o německé elektroenergetice „2015 was a record year for renewable energies“ výroba elektřiny z OZE od roku 1990 postupně stoupala až na loňských 193 TWh a pokrývá tak už třetinu německé spotřeby. Systém výkupních cen pro malé zdroje a nově zaváděných reverzních aukcí pro velké zdroje evidentně funguje: ceny elektřiny pro domácnost jsou stabilní a Energiewende má stále vysokou podporu veřejnosti. Nechci zlehčovat potíže s kterými se německá elektroenergetika potýká – přetěžování přenosových sítí sousedních zemí, zpoždění ve výstavbě přenosových sítí a (zatím) neklesající emise CO2, ale bylo by naivní předpokládat, že takové změny proběhnou úplně hladce. Nedochází však ani k blackoutům, ani k odchodu průmyslu z Německa. Přes údajně drahou Energiewende a stále menší zisky velkých energetik skončilo německé hospodářství v roce 2015 s rekordním přebytkem.

V Česku OZE sice moc nechceme, ale kupodivu se na těch plánovaných 6 000 MW střešních fotovoltaik v roce 2040 důkladně připravujeme. S novými distribučními tarify by to však bylo jako „s kanonem na vrabce“. Jen nevím, proč náměstkyně Kovačovská v OVM říká, že ERÚ udělalo chybu, když sama byla členkou řídícího výboru pro nové tarify. Martin Sedlák v tom samém pořadu správně upozorňuje, že by se ERÚ měl více zaměřit na kontrolu oprávněných nákladů distribučních firem. ČEZ Distribuce totiž naprosto propadl v hodnocení transparentnosti zadávání veřejných zakázek. Na předposledním místě se umístil provozovatel přenosové soustavy ČEPS.

article_photo
article_photo

Novinky

Hlidacipes.org: Energetická revoluce je v plném proudu – (ne)bojte se
Seriál zajímavých debat k aktuálnímu vývoji české i světové energetiky.

Energomonitor.cz: NTS – boj proti fotovoltaice a vliv kachní křivky na cenu elektřiny
Změna je zaměřena proti budoucím klientům, provozovatelům malých elektráren, zejména fotovoltaických panelů, protože existuje vážná obava, že by v síti dělali “neplechu”. Povaha té “neplechy” je za prvé technologická, ale především obchodně-politická, protože energetika, to je v prvé řadě koncentrace vlivu a peněz, tedy především politika a připustit revoluční náhlé změny v energetice znamená riskovat je i jinde. Je fér se rozhodnout, že nyní potřebujeme maximalizovat krátkodobý daňový výnos z ČEZ na úkor střednědobé budoucnosti a budoucí elektrické chudoby. Jen si to musíme na rovinu říct.

Za kulisy moci: Vitásková popisuje Sobotkovi kdo připravil tarify
„Překvapilo mne, že se najednou ti, kteří projekt prosazovali a připravovali, tváří, že “sedí na zadním sedadle” a že s ním vlastně nemají nic společného, že je to rozhodnutí výhradně Energetického regulačního úřadu.“

Oenergetice.cz: Analýza MPO – Nové tarify by zdražily elektřinu více než 38% domácností
Podle analýzy provedené Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) by nová tarifní struktura navrhovaná Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) zdražila elektřinu více než 38 % domácností. Analýzu hodlá MPO předložit vládě v pondělí. Premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že návrh je špatný, dodal také, že není nutné se změnou přijít již od roku 2017.

ERÚ: Budeme zdražovat
Elektřina nejvíce podraží těm, kteří jí nejméně spotřebují a kteří elektřinou cíleně šetří: malým domácnostem, matkám samoživitelkám nebo seniorům. Nelíbí se vám neekologická a nespravedlivá změna účtování elektřiny?
Napište předsedkyni Energetického regulačního úřadu, že se změnou nesouhlasíte!

Tzb-info.cz: Obnovitelné zdroje potřebují stabilní legislativní prostředí
Pohled globální naznačuje dva jasné trendy v energetice, ale i v ekonomice – dekarbonizace a decentralizace. Vladimír Špidla z Úřadu vlády ČR zdůraznil, že nejde o žádnou vizi, ale o již probíhající civilizační změnu. Ta přesahuje hranice jednotlivých států a není se tedy třeba bát, že by se České republice vyhnula. Tato změna s sebou však kromě technických, environmentálních a finančních aspektů přináší i velkou sociální výzvu. Výpadek pracovních míst ve „staré“ energetice bude potřeba nahradit adekvátním počtem pracovních pozic v dekarbonizované ekonomice. To nebude nijak rychlé a bude to mj. vyžadovat i adekvátní odezvu ve vzdělávací soustavě. Česká republika těmto změnám zatím přihlíží a doufá, že se jí podaří transformaci vyhnout. Tím si ovšem nechává „ujet vlak“ a zároveň příležitost hrát aktivní roli v sektoru s obrovským inovačním potenciálem. Je vysoce pravděpodobné, že budoucí energetika třetího světa bude postavena právě na obnovitelných zdrojích. Těžko se však bude ČR podílet na rozvoji obnovitelné energie v zahraničí, když ji neumí rozvinout ani v tuzemsku.

Alies.cz: Fakta a pověry o německé energetice
Po prvních letech od začátku německé energetické revoluce však již můžeme vyhodnotit její přínosy a dopady ze skutečných čísel. Tato publikace představuje čtenáři nejčastější pověry o energetické proměně v Německu a přináší reálný pohled na ni, podpořený zkušenostmi a faktickými daty. Proměna německé energetiky a především diskuze o její podobě trvá již téměř čtvrt století. Výsledky a zkušenosti s nahrazováním konvenčních energetických zdrojů obnovitelnými v jedné z nejsilnějších ekonomik světa může sloužit jako inspirace pro energetickou politiku České republiky.

Hlidacipes.org: Česko má v zelené energetice v očích Bruselu už splněno, pomohl pokles spotřeby elektřiny
„Bez výrazného nárůstu obnovitelných zdrojů, více než nyní navrhovaných 15,3 %, je Česká republika ohrožena tím, že se dostane do situace trvalého a dlouhodobého zaostávání. Právě teď se rozhoduje o tom, zda se zachytíme ve skupině progresivních států nebo z ní vypadneme,“ řekl minulý týden ve svém vystoupení na konferenci o obnovitelných zdrojích na půdě Poslanecké sněmovny Vladimír Špidla.

Tzb-info.cz: Jističe – jak jsou na tom Rakušané
Název článku napovídal, že se bude psát o tom, jak je problém s jističi řešen u našich sousedů. Čtenář, stejně jako já po přímé otázce na rakouského regulátora ohledně jističů, je překvapen, že jističe ve vyúčtování žádnou roli nehrají. Přitom i bez nich mám dojem, že rakouský systém je spravedlivější k lidem, k potřebným, výrobcům i k těm, kteří se snaží ušetřit.

Europa.eu: Na cestě k energetické unii – Komise představila balíček předpisů o bezpečnosti dodávek energie
Komise dnes představila balíček opatření týkajících se bezpečnosti dodávek energie, která mají EU připravit na celosvětovou transformaci energetiky a řešit možné přerušení dodávek energie. Dimenze bezpečnosti dodávek energie je jedním ze základních kamenů strategie pro energetickou unii, která je klíčovou politickou prioritou Junckerovy Komise. Balíček stanovuje širokou škálu opatření s cílem posílit odolnost EU vůči narušení dodávek zemního plynu. Tato opatření zahrnují snižování poptávky po energii, zvýšení výroby energie v Evropě (včetně z obnovitelných zdrojů), další rozvoj řádně fungujícího a plně integrovaného vnitřního trhu s energií a rovněž diverzifikaci zdrojů energie, dodavatelů a přepravních tras. Návrhy rovněž zvyšují transparentnost evropského trhu s energií a vytvářejí větší solidaritu mezi členskými státy.

Euractiv.cz: Energetická bezpečnost pro Evropu
Evropská unie je silně závislá na zahraniční ropě. Na každých 100 litrů spotřebovaných v EU se 90 litrů doveze. Domácí produkce ropy přitom strmě klesá, během posledního desetiletí o víc než 50 %. Pokud EU neotočí kormidlem a nezvýší produkci alternativních energií – včetně biopaliv, což je možnost, již EU dlouho zanedbává –, bude do roku 2030 z cizích zdrojů pocházet zhruba 95 % její ropy. Současný stav věcí zůstává Achillovou patou EU, protože s sebou přináší závislost na dovozu z nestabilních, autoritářských režimů. V roce 2014 členské státy EU utratily za zahraniční ropu ohromujících 271 miliard eur – což je víc než úhrn HDP Bulharska, Maďarska, Slovenska a Slovinska. Zhruba polovina těchto peněz putovala do Ruska, na Střední východ a do severní Afriky.

Energymediasociety: Faulty predictions and mythology in Vaclav Smil ́s energy transitions
I should note that I am sympathetic to Smil’s approach – one of caution that emphasizes historical patterns and uneven development. I should also note that the historical aspects of the book are very interesting and a great primer for those who are studying the energy transitions of today. But unfortunately, while these historical aspects were strong, when the book got to recent developments and the current situation (circa 2010) I found that I was reading the work of an man whose admitted vast knowledge of the past does not transfer to the present, let alone the future. This great intellect has been outpaced by real-world developments, and his commentary on the future proves no more or less clumsy than many others.

A comparison – The French energy transition and the energiewende
Repeatedly, critics of Germany’s energy transition say that France’s is a better model to follow. A closer look, however, reveals an impressive amount of overlapping. Contrary to the conventional wisdom even of many energy experts, France and Germany are pursuing a similar energy path.

Citizen wind power for a global energy transition
How to make a successful transition from old energy systems to new, sustainable ones? Lessons from Denmark and Germany – seen as global pioneers of the energy transition – suggest the role of ordinary citizens is key.

Autor: Milan Šimoník | úterý 1.3.2016 7:26 | karma článku: 12.95 | přečteno: 970x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.29 | Přečteno: 368 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 42.07 | Přečteno: 5259 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 10174 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 327 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 823

O světě kolem nás.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...