Trh s elektřinou - chaos nebo transformace?

22. 03. 2016 19:54:13
Jsme na začátku transformace energetického sektoru, kterou však nelze naplánovat a současný "chaos" je zdá se nevyhnutelným průvodním jevem. Je na každé zemi a jejích politických i technických elitách, jak to zvládnou.

Jedním z důležitých témat letošního roku je připravovaná reforma evropského velkoobchodního trhu s elektřinou. Cílem je další liberalizace a integrace národních trhů, což by mělo umožnit co nejefektivněji a zároveň bezpečně integrovat stále větší výrobu elektřiny z OZE.
Dle prvních výsledků konzultace Evropské komise se většina účastníků přiklání k podobnému modelu jako je chystaný Strommarkt 2.0 v Německu, tedy "extended energy-only market". Budou umožněny mnohem větší výkyvy ceny dle aktuální situace na trhu (scarcity pricing) a tím motivováno zvyšování flexibility jak na straně výroby, tak spotřeby. Do vyrovnávání nabídky a poptávky se bude moci zapojit mnohem více účastníků trhu, včetně malých výrobců i malospotřebitelů. Německý model se však neobejde bez určité formy zálohy, tzv. "strategických rezerv", nicméně ty budou nasazeny až poté, co budou vyčerpány všechny ostatní možnosti flexibility, Proto jde o lepší řešení, než paralelní "kapacitní trh", který se v několika evropských zemích už existuje či se připravuje (Velká Británie, Francie, Benelux, Řecko, Polsko) avšak povede spíše ke konzervaci stávajícího fungování systému.

ČEZ mluví o Německu jako laboratoři OZE a nových trendů v energetice. Podpora OZE je však v Česku stále považována za "distorzi" trhu, přestože systém výkupních cen už od Německa okopírovalo více než 50 zemí světa. Chaos v evropské elektroenergetice však "nezavinili" ani Němci, ani OZE. Jde o komplex různých vlivů, které ve stále větším tempu ovlivňují českou, evropskou i světovou energetiku ať chceme či nechceme. Jedním z nich je liberalizace evropských trhů s elektřinou, která začala vlastně teprve nedávno, v půlce 90. let. Lipská burza existuje teprve od roku 2000. Takže kdy vlastně byla ta bájná doba bez dotací a s tou správnou "tržní" cenou elektřiny? V roce 2000, kdy se zákony na podporu OZE v Německu teprve chystaly a elektřina se prodávala za stejnou cenu jako dnes? Nebo v roce 2008 kdy vysoké, spekulacemi s komoditami tažené ceny byly následovány prudkým propadem? Nebo dnes, kdy se chystá nový trh s elektřinou, který povede k ještě mnohem větší volatilitě cen?

Jsme na začátku zásadní transformace energetického sektoru, kterou však nelze přesně naplánovat a současný "chaos" je zdá se nevyhnutelným průvodním jevem. Je na každé zemi a jejích politických i technických elitách, zda tuto transformaci zvládnou, nebo dovolí její rozkrádání, jako se stalo v případě českého fotovoltaického tunelu.

article_photo

Zdroj: Consentec-Leitstudie Strommarkt 2015

Novinky

E15: Michal Šnobr - Energetika v německých kleštich
Neměla by česká vláda už konečně začít realisticky vnímat vývoj energetiky uvnitř EU a rozpracovat varianty našich možností v konturách toho, co nám bude unií či Německem umožněno? Iluzi, že jsme si vedle Německa zachovali právo rozhodovat o vlastním energetickém mixu, už snad nikdo nevěří. Také stále zbývá možnost se společně se zeměmi CEE unijní a německé politice v této oblasti vzepřít.

Euractiv.cz: Vladimír Sochor - Na energetické efektivitě je podstatné šetření, ne příkaz z Bruselu
To, co zákazníci skutečně potřebují, je komplexní řešení. Majitelé domů, společenství vlastníků jednotek, ale ani firmy totiž často netuší, jaké možnosti v oblasti úspor energie se jim vůbec nabízejí a která z variant řešení je pro ně nejvýhodnější. V tomto smyslu je zde prostor, aby jim někdo začal podobné služby v širším měřítku poskytovat. Potíž spočívá v tom, že někdy si rady nevědí ani energetické firmy, které se to také musí teprve učit. Ale to je proces.

TZB-Info: Milan Šimoník - Německá energetická transformace 2.dil
Německo je stejně jako v mnoha jiných technických oborech i v energetice světovou špičkou a tak tolik nepřekvapuje, že se právě ono pustilo do ambiciózního projektu – přechodu na nízkouhlíkovou a udržitelnou energetiku, založenou na úsporách a obnovitelných zdrojích. Tyto ambice však mají dopady na celý energetický sektor v Evropě, o vlivu na ČR nemluvě a jsou proto předmětem bouřlivých debat, v nichž je zpochybňována i pověstná německá racionalita. Článek přibližuje vývoj Energiewende od Černobylské havárie až po rok 2015.

Národní konvent: Energetická Unie - rok poté
V pátek 11. března 2016 Národní konvent pro EU zorganizoval odborný kulatý stůl, který se věnoval třem aktuálním tématům - trhu s elektřinou, emisním povolenkám a úsporám energie. Současný stav Energetická Unie byl popsán v podkladovém dokumentu Hospodářské komory.

Allforpower.cz: Nízké ceny energií ohrožují bezpečnost dodávek
Jeden z řečníků,XII.mezinárodního energetického regulačního fóra Jean-Michel Glachant, ředitel Florence School of Regulation nevylučuje, že v delším horizontu se může trh zcela proměnit: „Klasické energetické společnosti možná vymřou – zničí je drobné zdroje, lepší regulace a výroba elektřiny, chytré řízení sítí.“
„Nízká cena elektřiny pokládá mnoho otazníků nad tím, co se bude dít v budoucnosti a jaké typy elektráren se budou stavět,“ řekl na včerejším fóru ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Připomněl, že s tímto problémem se potýká i Česko, které počítá s výstavbou dvou až čtyř nových jaderných bloků. „Je zde vyjádřena politická vůle stavět jaderné bloky, ale drobná potíž je v tom, že to zoufale ekonomicky nevychází,“ řekl ministr.

Časopis Smart Cities: Energetika
Letošní první číslo ukazuje, v čem tkví úspěch chytrého řešení energetiky ve městech. Žádné převratné inovace a objevy nemohou dosavadní běh věcí výrazně ovlivnit, pokud město neprovede potřebná organizační opatření, jimiž jsou vytyčení dlouhodobých cílů (cílového stavu za 10–15 let), vytvoření pozice odpovědného městského energetika (energetického manažera), nastavení grantových schémat pro podporu výstavby energeticky soběstačných budov a zapojení občanů/ komunit do investic do městského „elektrárenského“ podniku.

Oenergetice.cz: Čínská investice 100 mil EUR do českých 3D baterii
Díky čínské investici ve výši cca 2,7 mld. Kč do společnosti HE3DA se může do sériové výroby dostat baterie českého vědce Jana Procházky. Vývoj baterií by měl zůstat v ČR, sériová výroba se plánuje v Číně.

Investicniweb.cz: Michal Šnobr - Energetická revoluce vs. česká energetická koncepce
Nechci říkat, že by se jaderná energetika neměla rozvíjet, že to není varianta. Na české koncepci mi vadí to, že nepřipravuje žádné alternativní varianty, že se neustále sází – navzdory tomu, co se v energetice stalo – na jednu a tu samou kartu. Tvrdošíjně jdeme za tím, co dává stále menší smysl. Ano, nechme jádro jako variantu, ale přidejme k němu dvě další varianty, ať se můžeme rozhodovat podle času, peněz a technologií.

Chytraenergie.info: Energiewende v češtině
Německý přechod na obnovitelné zdroje známý pod označením Energiewende je komplexním procesem, který vyvolává řadu otázek. Také v zemích sousedících s Německem se řada lidí zajímá o dopady rychlého rozvoje obnovitelných zdrojů na německou ekonomiku či o dopad odstavení jaderných reaktorů na elektroenergetickou soustavu. V publikaci najdete důvody pro Energiewende, její historii či odpovědi na časté otázky. Česká verze publikace je dostupná zde.

Oenergetice.cz: Německo finančně podpoří elektromobilitu aby dosáhlo cílů
Německá vláda má v úmyslu podpořit rozvoj elektromobility částkou 2 mld. EUR. Dotace by měly být přístupné ve formě podpory na nákup nových vozů. Tato forma podpory by měla Německo přiblížit k vlastnímu cíli 1 milionu elektromobilů registrovaných v zemi do roku 2020.

Autor: Milan Šimoník | úterý 22.3.2016 19:54 | karma článku: 9.55 | přečteno: 442x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 17.82 | Přečteno: 340 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 39.47 | Přečteno: 3554 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.71 | Přečteno: 10135 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 823

O světě kolem nás.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...