Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

OZE jsou stále drahé. Do nákladů musíte započítat i všechny externality, na které se s oblibou poukazuje u klasických zdrojů elektřiny. Jsou to především 100% záložní zdroje pro dobu, kdy nesvítí slunce či nefouká. Tyto zálohy mají mnohem menší koeficient využití, než by měly bez OZE, a investiční složka nákladů přepočtená na vyrobenou jednotku energie je tak mnohem vyšší. Dalším externím nákladem je např. v Německu nutnost rozšíření přenosové soustavy z místa výroby na severu na místo spotřeby na jihu.

Nemůžete plést hrušky s jablky. Snížení ceny fotovoltaické elektřiny na úroveň ceny pro malospotřebiltele je sice pěkné, ale stále je to několikanásobek ceny silové elektřiny, se kterou lze jedině srovnávat.

1 0
možnosti

Ano, ale to je co to říkám aby se MPO státní koncepci férově věnovalo, posuzovalo varianty a započetli jak to co říkáte, tak na druhou stranu i externality uhlí, problémy s jaderným odpadem, podpojištěnost jad.elektráren, rizika koncentrace obrovského zdroje v Temelíně, a mnoho dalších aspektů. Jednostranně vybraná komise připravující SEK nezaujatost nezaručuje.    I současný systém a zejména jaderné elektrárny potřebují uhelné elektrárny provozované na částečném výkonu jako zálohu a vyrovnávání spotřeby. Fotovoltaika je decentralizovaný zdroj, takže nemusí soutěžit se silovou cenou energie, ale s cenou ze zásuvky, sníženou o část nákladů na distribuci. Samovýrobci stačí návratnost investice třeba 15 let a tím se dostane na nákladovou cenu ca.3-4 Kč/kWh. A to už je zajímavé.

A co se týče sítí, přečtěte si tu evropskou vizi:

"...Z různých scénářů dekarbonizace vyplývají různé skladby zdrojů energie, a tedy různé požadavky na infrastrukturu. Energetický plán do roku 2050 uvádí různé scénáře, jak zajistit konkurenceschopnější a bezpečnější energetický systém a zároveň se vyrovnat s úkolem snížit emise uhlíku do roku 2050 o 80 %, a představuje silný politický signál. Plán také identifikuje investice do stále inteligentnějších a flexibilnějších infrastruktur jako jednu z nejlepších variant.Odhaduje se, že do roku 2020 bude nutno do modernizace a rozšíření evropských energetických sítí investovat přibližně 200 miliard EUR. Tyto obrovské investice však mohou do roku 2030 vést k významným úsporám ve výši až 40–70 miliard EUR ročně, které nebudou muset být vynaloženy, a konkurenceschopnější velkoobchodní ceny plynu, což lze vyjádřit částkou 7–12 EUR měsíčních úspor za účet za energie. To by mohlo významně přispět k vyrovnání nárůstu cen energie a zlepšit konkurenceschopnost průmyslu Unie."

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 823x
O světě kolem nás.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky