Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Hájku, pokud jedna metodika dá u vlivu na HDP výsledek  -0.22% a druhá +1,26% (u 30%) až po -1,20/+4,45% (u cíle 40%), tak jsou pro mě výsledky spíše pozitivní. Nejsem expert abych řekl že jedna z metodik je špatná a domnívám se, že ani Teplárenské sdružení nemá takovou odbornost. Prosím vysvětlete svou výtku. Ale jak dál píšu, jsou to modely, které vůbec(!) neoceňují další významné aspekty - energetická bezpečnost nejen na úrovni států ale i domácností (v lépe zaizolovaném bytě máte lepší vyhlídky na zvládnutí krizové situace) a další aspekty jak píše pan Šrámek. 5 velkých a další menší firmy považuji za dostatečně konkurenční prostředí, jde navíc jen o materiál, v realizaci je pak konkurence dostatečná. Rozhodně mnohem lepší situace než v případě distribuce elektřiny, kde distributoři zadávají přes dcery neprůhledným firmám a pak to vydávají za oprávněné náklady. Teplárenství je ze své podstaty v lokalitě monopolní a proto regulované podnikání, ale je zřejmé, že i zde lze tzv. ekonomicky oprávněné náklady patřičně "upravit", at už úmyslně, či špatným vedením teplárny, viz velmi rozdílné ceny tepla napříč republikou.

0 0
možnosti

Vážený pane Šimoníku,

Vaše věta: "Dopady na HDP a zaměstnanost jsou sice pro porovnávané metodiky výpočtu různé, ale v průměru jsou v plusových číslech" je skutečně kouzelná a snad i každý středoškolák pozná, kde jste udělal chybu. Výsledky získané podle různých metodik (z nich některé ukazují kladný a jiné záporní dopad) opravdu ani při nejlepší vůli nelze průměrovat. Tím se dopouštíte Vy sám hrubé desinterpretace, ze které jste zcela bez jediného konkrétního argumentu obvinil Teplárenské sdružení ČR.

Než příště převezmete tvrzení pana Šrámka z Knauf Insulation, doporučil bych Vám používat vlastní hlavu a ověřovat si informace. Rychle byste zjistil, že teze pana Šrámka o přesměrování aktivity z nekonkurenčního odvětví energetiky do vysoce konkurenčního odvětví úspor se jaksi míjí s realitou. Na stránkách Asociace výrobců minerální izolace se snadno můžete dočíst, že 5 nadnárodních firem včetně Knauf Insulation, které jsou členy této asociace, obhospodařuje v ČR přes 90 % trhu s minerální izolací. Trh minerální izolace je dnes tedy minimálně stejně koncentrovaný jako energetika a významně více koncentrovaný z hlediska vlastnictví než teplárenství. Pokud chcete další příklady, nemám problém je dodat, nicméně tenhle se mi velmi líbí, protože je velmi dobře zdokumentován a má přímý vztah k zaměstnavateli pana Šrámka.

S přáním pěkného léta

Martin Hájek

1 0
možnosti

J41a90n 15N83o23v45á26k

8. 8. 2014 11:55

Když jsme u toho používání hlavy tak: 5 významných výrobců je lepší konkurence než jeden ČEZ. Tisíce zednických firem a desítky (stovky tisíc) lidí, co si to jsou schopni udělat sami je větší konkurence než "městská teplárna" nebo "ČEZ distribuce jinde E.On". A kdo říká, že minerální izolace je jediné řešení. Stejnou službu lze získat pomocí slámy, zabroušených porothermových cihel, ...

Nevím jak moc ignorujete všechny možné výrobce oken od velkovýroben po tříchlapové firmičky. Mám pokračovat?

1 0
možnosti
Foto

je celkem zábavné, že zastánce decentralizace a podporovatel rozpadu energetiky na tisíce neovladatelných, fluktuujících pidizdrojů, zde náhle volá po energetické bezpečnosti

0 0
možnosti

Výsledek zateplování je obvykle to že stejně všechno vyvětrám abych se zbavil vlhkosti.

Nejefektivnější formou zateplení je nechat dům zarůst břečťanem. Sice se musí sem tam ostříhat ale i to vcelku vypadá dobře. Ale hlavně břečťan roste sám a je to téměř zadarmo... navíc z baráku odstraňuje vlhkost a používá vodu na fotosyntézu. Není důvod za to komukoliv cokoliv platit. 

A JE to technologie osvědčená tisíciletími. V létě chladí, v zimě zatepluje.

A mrcha nelze ho nechat růst po polysterenu (zničí ho).

0 0
možnosti

J81a25n 69N82o78v45á62k

8. 8. 2014 11:59

Vlhký barák? Tak to doporučuju začít odvlhčením. Suché zdi vedou teplo hůře než vlhké. Těm zateplovacím schopnostem břečťanu moc nevěřím, ani tomu odvlhčování.

0 0
možnosti

Proboha to je blábol.

0 0
možnosti

Proč? Že je centrální zásobení teplem dneska už nejdražší způsob vytápění, je všeobecně známo... a že náklady na GJ rostou s tím, jak se snaží domácnosti šetřit, je rovněž poměrně nepřekvapivé (stejně, jako je tomu u dodávek vody).

1 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 823x
O světě kolem nás.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky