Diskuse

Limity jsme my

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

pane Šimoníku prosím Vás přestaňte už oblbovat veřejnost v zájmu nových možností jak vysávat peníze ze státního rozpočtu. Po pár letech Vás zase zájmové skupiny vyslaly do boje, tu za pěknou dotaci pro větrníky, tu za pěkné dotace na zateplování, bioplyn, biomasa atd ......hoďte si to prosím Vás v součtu na papír ať se vůbec dostanete zpátky do reality. Mohl byste mi prozradit z jaké studie vycházíte, že by při troše šetření nebylo nutné prolomit ani na Bílině? Máte například přehled o tom do kdy mají naše teplárny smlouvy na dodávky uhlí? Kolik uhlí potřebují ročně a o kolik procent vyrobené elektřiny přijdeme při ropadu CZT? Jenom taková poznámka na závěr.....třeba vyvážíme zrovna tu elektřinu vyrobenou z OZE, těch 12% našeho mixu.....co se týče uhlí, tak mám podezření, že plynárenské sdružení Vás musí teď sponzorovat solidně.....

0 0
možnosti
JV

Na limity není třeba žádná studie, jsou to obyčejné kupecké počty. Uvažujte se mnou. Ročně se v ČR spotřebuje cca 40 mil. tun hnědého uhlí - 36 mil. na výrobu elektřiny, 4 mil. na CZT. Už 13 let je v provozu Temelín a celou tu dobu se exportuje polovina veškerého výkonu hnědouhelných elektráren (tvoří to cca 1% českého exportu), i když se ví, že existují limity z roku 1991. Jinými slovy, stačilo pomocí administrativního opatření omezit výrobu elektřiny z hnědého uhlí a v lomech by ještě pořád bylo 234 milionů tun uhlí navíc (tj. pro teplárny na 60 let)

Pokud by stát aktivněji podporoval účinější využívání elektřiny (transfer know-how, podpora EPC), tak jsem toho názoru, že by česká spotřeba mohla být klidně o 1 GW stálého výkonu nižší, tj. dalších 9 mil. tun uhlí ročně ušetřeno.

0 0
možnosti

Ježišmarjá, to je žvástů. 

Už existuje technologie skladování elektrické energie, která pokryje celou spotřebu po dobu mnoha dní? 

Ne? 

No tak to máme stále na výběr - jaký podíl jádro a jaký uhlí? Nic víc.

2 1
možnosti

Nikdo nechce okamžitě vypínat jaderné elektrárny ani rušit doly. Je to proces na desetiletí. Když si ale řekneme, kterým směrem chceme jít, tak pro to taky můžeme něco začít dělat. MPO se tváří, že ten jeho výběr jaderné cesty je výsledkem jakéhosi "objektivního" výběru. Tak to přece nefunguje, vždy je zatím politické rozhodnutí, nebo spíše v současném SEK a prolamování limitů lobby pár mocných firem.

0 0
možnosti