Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uhelný teplárník Topolánek a údajný návrat Německa k uhlí

Opakovaně se setkávám s tvrzením, že se Německo vrací k výrobě elektřiny ze špinavého uhlí, zatímco Česko se prý daří využívání uhlí snižovat ve prospěch "čisté" elektřiny z jádra. Podobně se vyjádřil pan Topolánek v nedělních Otázkách Václava Moravce. Diskuse se zúčastnila i paní Drábová a Martin Bursík[1]. Jaká je tedy skutečnost?

Kdo spolehá více na uhlí?

Česko je stále uhelná velmoc a dokonce velkou část elektřiny z něj vyrobené exportuje, ačkoli je spalování provázeno vysokými náklady na externality. Výroba z uhlí  od roku 2001 klesá jen velmi mírně a stále se z něj vyrábí přes 50% elektřiny (viz graf níže, zdroj: Zpráva ERÚ 2012, uhelné elektrárny označeny jako elektrárny parní)

Vzhledem k docházejícím zásobam uhlím před limity bude podíl uhlí dle současné aktualizace státní energetické koncepce(ASEK) klesat, i když i v roce 2040 má mít uhlí na celkové výrobě stále ještě podíl ca.20%.

 

 

 

 

 

 

 

V Německu byl ve stejné době byl podíl uhlí podobný, z 55% v roce 2001 výroba uhlí klesla na ca.48% v roce 2010 (zdroj:Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen e.V. 07/2013, viz graf níže) ale v posledních třech letech se podíl uhlí z uhlí znovu o ca.3% zvýšil. Je však třeba říct že toto nemile zaskočilo i samotné Němce. Velké koncerny totiž investovaly do stavby moderních paroplynových elektráren, jenže zhroucení trhu s emisními povolenkami a import uhlí z USA, kde se více využívá levný břidlicový plyn, způsobilo že elektřina z uhlí je podstatně levnější než z plynu a nově postavené paroplynové elektrárny jsou odstavovány. Po oživení systému ETS však zase konkurenceschopnost výroby z uhlí poklesne. Podstatnější však na tomto grafu je to, že ve stejném období 2010-2012 celková výroba z jádra a fosilních paliv klesla z 490 na 440 TWh a byla nahrazena vzrůstající výrobou z OZE.

 

 Jak bude vypadat budoucí německá energetika

Trvalé zvyšování výroby z OZE je v souladu s dlouhodobým německým cílem. Klesající křivka v grafu 4-20 níže ukazuje podíl výroby z fosilního a jaderného paliva, tedy loňská hodnota 440 TWh je již na úrovni plánované v roce 2020 a dále bude klesat. 

V roce 2040 bude výroba z fosilních paliv krýt jen asi 13% výroby elektřiny(Summe konventionell). Těžko tedy mluvit o tom, že se Německo vrací k uhlí.   

Obr.4-20 Vývoj výroby elektřiny v Německu včetně přímého importu z OZE(založeno na na BMU-scénáři 2009 Pozn.překl. BMU-Německé ministerstvo životního prostředí) [3].  

Někdo může namítnout, že tento plán je příliš ambiciozní, drahý či rizikový, jak se většinou jednostranně prezentuje v českých médiích, to je však téma na samostatný článek. Zatím se Německu plán rozvoje OZE daří plnit, ale třeba rozvoj přenosových sítí zaostává. Výsledkem však bude podstatné snížení závislosti na dovozových fosilních a jaderných palivech a zbavení se problémů a nákladů s těmito konvenčními technologiemi spojenými [2].

Často je poukazováno na výstavbu nových uhelných zdrojů. Tyto nevyrostly ze dne na den, byly a ještě budou stavěny z důvodu postupného odstavování všech jaderných elektráren do roku 2022. Tyto zdroje budou nahrazovat dosluhující staré uhelné elektrárny a budou spolu s plynem sloužit k vyrovnávání fluktuací výroby z OZE a k zajištění bezpečného zásobování země v obdobích minimální výroby z OZE či při výpadku importu. Jejich podíl na instalovaném výkonu a výrobě elektřiny bude trvale klesat(graf 4-17 níže) a v roce 2050 bude ca.60 GW, přičemž maximální potřeba německé soustavy je ca. 80 GW. Výkon fotovoltaických a větrných zdrojů bude dosahovat dvojnásobku potřeby německé soustavy.

Obr.4-17 Vývoj celkového instalovaného výkonu zdrojů v Německu [3].

Z toho plyne, že klasická struktura, sestávajicí z velkých zdrojů pracujících obvykle celoročně, tedy v “základním” zatížení, doplňované menšími pološpičkovými či systémovými elektrárnami vyrovnávajícími výkyvy spotřeby ztrácí v energetice s velkým podílem OZE jakýkoli smysl. Doplňující zdroje k OZE musí být flexibilní a schopné častého startování a odstavování.

Bude též nutné pak posilování národních a mezinárodních přenosových sítí pro integraci lokalit s mimořádně vhodnými podmínkami, tedy velkých větrných parků na severozápadním pobřeží Evropy, případně fotovoltaických a později koncentračních akumulačních solárních elektráren (CSP) ve Středomoří. S dovozem až ca.20% el.energie z těchto zdrojů uvažuje výše uvedený scénář rozvoje německého zdrojového mixu(Direktimport EE). A čím větší a propojenější evropská soustava bude, tím větší bude schopnost maximálního využití fluktuované výroby z větrných a fotovoltaických zdrojů, bez nutnosti jejich vypínání.

Právě tento import elektřiny je určitou otevřenou otázkou v německé bilanci. Pokud Evropa nebude schopna do budoucna dále integrovat své elektrické sítě a tím maximálně využívat celého potenciálu obnovitelných zdrojů Evropy z těch oblastí kde je výroba elektřiny z nich nejlevnější, tak by Němci museli svými zdroji pokrýt i tuto část spotřeby.

Ještě třeba dodat, že studii [3] si u Deutsche Energieagentur(DENA) objednala společnost RWE a je to spíše konzervativní scénář vývoje. Jiné německé studie dokazují reálnost zajistit do roku 2050 veškerou výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Zpět do české reality

Z tohoto pohledu je debata v Česku o desetiletí pozadu. Diskuse u pana Moravce byla nicméně zajímává, třeba vyjádření paní Drábové "jádro je možnost, obnovitelné zdroje jsou nutnost". Pro další debatu o české energetice je třeba zmínit i vyjádření pana Topolánka že Temelín zatím opravdu nepotřebujeme. O slabinách oficiálních a často nadsazených předpovědí spotřeby nedávno psal i Topolánkův kolega Martin Hájek[4].  

Pan Topolánek mluví o údajně uhelném Německu z pozice předsedy Teplárenského sdružení, které dlouhodobě lobuje za uhelné teplárenství a za prolomení územních limitů, ačkoli při skutečné modernizace teplárenství kombinací úspor a využívání OZE se lze bez uhlí za limity obejít. A o takovém moderním teplárenství mluvil Martin Bursík. Stačí se podívat do výsledků první Pačesovy komise.

 

 Odkazy:

[1] OVM - Státní energetická koncepce se nepovedla (Bursík, Drábova, Topolánek)
 http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/[2] Atomová fakta
http://www.temelin.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=95&Itemid=86

[3] Deutsche Energieagentur-Integrace elektřiny z obnovitelných zdrojů, 2009
http://www.dena.de/fileadmin/user_upload/Presse/Meldungen/2012/Endbericht_Integration_EE.pdf

[4] Ošemetné prognozy spotřeby elektřiny - M.Hájek, článek v Pro-Energy
http://bit.ly/1cWIyFs

 

 

 

 

Autor: Milan Šimoník | středa 21.8.2013 9:20 | karma článku: 9,29 | přečteno: 835x
  • Další články autora

Milan Šimoník

Trh s elektřinou - chaos nebo transformace?

Jsme na začátku transformace energetického sektoru, kterou však nelze naplánovat a současný "chaos" je zdá se nevyhnutelným průvodním jevem. Je na každé zemi a jejích politických i technických elitách, jak to zvládnou.

22.3.2016 v 19:54 | Karma: 9,95 | Přečteno: 442x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Energiewende pokračuje. A kde dělají pánové z ČEZ distribuce chybu?

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů už kryje v Německu třetinu spotřeby. Systém výkupních cen evidentně funguje - ceny elektřiny pro domácnosti jsou stabilní a Energiewende má stále vysokou podporu veřejnosti.

1.3.2016 v 7:26 | Karma: 12,95 | Přečteno: 970x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Nové tarify pro distribuci elektřiny. Proč takový spěch?

Podle návrhu ERÚ má být od roku 2017 cca. 80% platby za distribuci elektřiny odvozováno od velikosti jističe, oproti dnešním cca. 20%. Jenže proč tak výrazná změna a tak náhle?

12.2.2016 v 19:34 | Karma: 24,56 | Přečteno: 1544x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Svíčky patří na vánoční stromek

Energetika se rychlým tempem proměňuje a dělat jakékoli předpovědi je velmi nevděčný úkol. Právě proto potřebujeme otevřenou diskusi o všech variantách, ne další strašení svíčkami.

22.12.2015 v 17:49 | Karma: 10,04 | Přečteno: 510x | Diskuse| Politika

Milan Šimoník

Jaká je skutečná cena ropy a plynu?

Jednou z hlavních příčin konfliktů v Severní africe a na Blízkém východě je nepřehledný boj o kontrolu nad zdroji a transportními koridory ropy a zemního plynu.

24.11.2015 v 16:02 | Karma: 11,11 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Dialog o nízkouhlíkové energetice

V letošním roce proběhlo v rámci mezinárodního projektu R&Ddialogue několik seminářů a diskusí. Postupně se rozplývají mýty, že téměř za vše špatné v energetice mohou OZE.

19.10.2015 v 20:30 | Karma: 9,00 | Přečteno: 326x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šimoník

Čezké výjimky

ČEZ z nepochopitelných důvodů nepodléhá kontrolám NKÚ. Nyní dostal speciální výjimku z registru smluv. A taková neprůhledná firma má realizovat stavbu jaderných bloků za stovky miliard a k tomu s garancí státu?

4.10.2015 v 19:30 | Karma: 9,11 | Přečteno: 256x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šimoník

Bylo vám v létě horko? Ztlumte v zimě topení!

Po letošním létu snad už i největší klimaskeptici připustí, že bychom emise CO2 radši měli omezit. Hodně toho můžeme udělat sami. Inspirací může být rozhovor s legendou českého environmentálního hnutí Ivonnou Gaillyovou.

6.9.2015 v 18:15 | Karma: 9,65 | Přečteno: 472x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šimoník

Větrné mlýny na každém kopci. A proč ne?

Někomu se větrné elektrárny líbí, podle jiného prý hyzdí krajinu. Stále si taky mnoho lidí myslí, že tam někde daleko v Dukovanech a Temelíně můžeme postavit lepší zdroj a že se bez větrné energetiky můžeme obejít.

3.8.2015 v 19:00 | Karma: 10,12 | Přečteno: 596x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šimoník

Jádro nebo uhlí. A kam se ztratily OZE?

Pokud se nám nebude dařit stavět nové jaderné bloky, vrátíme se ke kutání a pálení uhlí. Tak se dá interpretovat stanovisko pana Mládka, když zachování limitů těžby podmiňuje úspěšným plněním státní energetické koncepce.

17.7.2015 v 19:00 | Karma: 9,12 | Přečteno: 616x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šimoník

Studie, prognózy a jiné strašidelné pověsti

MPO tvrdí, že stát má ambice prostřednictvím ASEK určovat energetickou politiku. Zároveň si to samé MPO nechá budoucí potřebu uhlí nadiktovat elektrárnami a teplárnami.

28.6.2015 v 18:00 | Karma: 9,53 | Přečteno: 272x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šimoník

Limity jsme my

Kampaň Zachovejme limity však není jen o uhlí a netýká se jen "pár stovek lidí někde na severu Čech". Jde o vyjádření nesouhlasu s tím, jakým způsobem a v čím zájmu se u nás tvoří státní energetická koncepce.

6.6.2015 v 18:00 | Karma: 9,98 | Přečteno: 471x | Diskuse| Občanské aktivity

Milan Šimoník

Čekání na jadernou fúzi

Vláda v pondělí schválila aktualizaci státní energetické koncepce. Že to bude koncepce jaderná bylo celkem zřejmé už podle výběru členů druhé Pačesovy komise. Jaderné snění české vlády nás však může přijít draho.

24.5.2015 v 18:00 | Karma: 11,87 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Klopýtání české energetiky

MPO sice chce stavět jaderné bloky a prolamovat limity na těžbu uhlí, zdůvodnění těchto plánů je však stále méně přesvědčivé. Je jen otázkou času, kdy MPO bude muset své nerealistické plány korigovat.

9.5.2015 v 18:00 | Karma: 10,91 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Limity selského rozumu

Podívaná, jaká čekala na diváky druhé části Otázek Václava Moravce byla vskutku pikantní. Předseda Teplárenského sdružení a bývalý premiér při prezentaci svých komerčním zájmem motivovaných názorů na energetiku v České republice našel v ministrovi životního prostředí ČR neočekávaného spojence. Ministr Brabec se po boku Topolánka nejenže postavil za současnou, jednostrannou a nevyváženou aktualizaci státní energetické koncepce(ASEK), společně se také obrazně plácali po zádech při diskuzi o prosazování "fosilních" zájmů ČR v EU, zn. selský rozum.

5.5.2015 v 18:00 | Karma: 12,64 | Přečteno: 960x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šimoník

Národní konvent: Energiewende je příležitostí pro Česko

Energiewende je třeba chápat nejen jako transformaci energetického sektoru, ale jako svého druhu další průmyslovou revoluci. Spolková republika Německo významně transformuje svůj průmysl a v zájmu České republiky, jejíž výkon ekon

7.4.2015 v 18:00 | Karma: 10,05 | Přečteno: 513x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Vítr vyrobí třetinu elektřiny Česka za šestinu podpory pro jádro

Tento týden Česká společnost pro větrnou energetiku představila novou analýzu potenciálu větrné energetiky v Česku. Ta je aktualizací studie z roku 2012 z Ústavu fyziky atmosféry AV pro ČEPS, o které jsem psal nedávno. Analýza uvá

4.4.2015 v 18:00 | Karma: 13,02 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šimoník

Energetická unie - konečně na začátku?

Plán na utvoření Energetické unie je důležitým projektem, srovnatelným s přijímáním společné evropské měny. V obou případech jde o krok ke společné Evropě a přenesení části národní zodpovědnosti na celoevropskou úroveň, souvisí te

14.3.2015 v 19:00 | Karma: 9,66 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní

Milan Šimoník

Zmatek v energetice

Souhlasím s Michalem Šnobrem, že současný zmatek není jen nějaké německé či evropské pomýlení, jak se v Česku traduje, ale je příznakem hlubokých strukturálních změn. "Éra energetiky, tak jak jsme na ni byli zvyklí posledních

7.3.2015 v 19:00 | Karma: 13,51 | Přečteno: 541x | Diskuse| Ekonomika

Milan Šimoník

Mládek se stal lobbistou těžařů

Souhlasím s náměstek Šolcem, že česká energetika se bez uhlí za limity obejde a případné prolomení limitů je politickou otázkou. Jenže ministr Mládek nyní kromě mnohokrát vyvrácených argumentů o udržení zaměstnanost

2.2.2015 v 21:05 | Karma: 12,87 | Přečteno: 503x | Diskuse| Ekonomika
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 823x
O světě kolem nás.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky