Bylo vám v létě horko? Ztlumte v zimě topení!

6. 09. 2015 18:15:00
Po letošním létu snad už i největší klimaskeptici připustí, že bychom emise CO2 radši měli omezit. Hodně toho můžeme udělat sami. Inspirací může být rozhovor s legendou českého environmentálního hnutí Ivonnou Gaillyovou.

Třeba když mluví o nesmyslném přetápění. Je zvláštní vidět lidi chodit v zimě v bytech a kancelářích s krátkými rukávy. Každou zimu čekáme, kdy nám zase Putin zavře plyn a přitom ho vyhazujeme oknem.O stále nevyužitém potenciálu úspor a o předcházení energetické chudobě mluvil nedávno před poslanci Miroslav Šafařík(Porsenna),


Novinky z energetiky:

Ivonna Gaillyová: Jak Češi ničí planetu - přetápí a jedí moc hovězího
Třeba přidat vedle odpadkového koše kbelík na bioodpad, otočit kolečkem u radiátoru doprava nebo nakupovat čisticí prostředky šetrné k přírodě. Důležité je, aby měl člověk z toho, co dělá, dobrý pocit. S využitím současných vyspělých technologií se svého komfortu a kvality života při výrazně nižší spotřebě zdrojů vůbec nemusíme vzdát!

TZB-info: Potřebujeme širší a vyváženější debatu o budoucnosti energetiky
Jako pozitivně hodnocený historický pokus o vyváženější debatu o budoucnosti české energetiky bývá často zmiňováno ustavení tzv. Pačesovy komise v r. 2008. Členy komise nominovaly strany tehdejší vládní koalice, včetně Strany zelených. Díky tomu mohly být použity pro práci NEK i návrhy expertů pocházející z environmentálních organizací občanské společnosti. Výsledky NEK nebyly zcela využity; dodnes jsou však často využívány na podporu argumentů v současných diskuzích o energetice.Za nový pokus o vyvážení a rozšíření veřejné debaty o budoucnosti energetiky v České republice je v jistém smyslu možno považovat projekt R&Dialogue. Záznam brněnského semináře.

Hnutí Duha: Dle studie MPO se těžba za limity nevyplatí
Ekonomické škody způsobené prolomením limitů těžby hnědého uhlí by čtyřnásobě převýšily ekonomické přínosy. Vyplývá to ze studie aktuálně zveřejněné ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO). Studie, kterou zpracovalo Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy (COŽP UK), analyzuje externí náklady těžby hnědého uhlí v severních Čechách.

Richard Brabec: Uhlí jako veřejný zájem - to tedy ne
"Pro mě není veřejný zájem, že se vytěží uhlí, dá se do tepelné elektrárny a vyrobí se elektrická energie, která se za nízkou cenu vyveze do zahraničí,“

Ondřej Mirovsky: Jak zchladit naše města?
Urbanisté, developeři, architekti, stavitelé a v neposlední řadě politici a úředníci by proto měli ve své práci zcela samozřejmě zohledňovat dnešní a do budoucna ještě intenzivnější dopady změny klimatu. Na co konkrétně by měli myslet a co konkrétně by měli prosazovat, aby dopady veder ve městech byly co nejmenší?

Otevřený dopis prezidentovi: Klimatická změna je pro Slovensko hrozbou
Klimatológovia upozorňujú na stále častejšie extrémy počasia či výskyt suchších a teplejších rokov, ktoré prichádzajú najmä v dôsledku globálneho otepľovania, už celé desaťročia. Takmer nik však týmto varovaniam u nás doposiaľ nevenoval náležitú pozornosť.

Solární novinky: Dotace pro fotovoltaiku na střechách budou od roku 2016
Zdá se, že konečně Českou fotovoltaiku čekají lepší časy. Díky novým dotacím a usnadnění připojování nových zdrojů lze očekávat razantní oživení českého fotovoltaického trhu po dvou letech nejistoty. Od roku 2016 vejde v platnost nová legislativa, která usnadní připojování nových malých fotovoltaických elektráren do 10 kW (tzv. mikrozdroje) bez nutností licence či živnostenského povolení.

Investiční web: Martin Kolařík - Energie ze slunce bude stejně levná jako ta z uhlí
Získávání energie z obnovitelných zdrojů začíná být mezi lidmi velice oblíbené. Právě na domácí fotovoltaické elektrárny se zaměřily i české domácnosti, které se rády chrání před možnými výpadky sítě. Jaká je budoucnost cen energie a jaké technologie se na nich podepíší? Téma pro Martina Kolaříka, majitele společnosti ostrovni-elektrarny.cz.

Elektrina.cz: Anketa - Jak se změní energetika za 10 let
Daleko větší roli bude hrát stejnosměrný, který budou vyrábět lokální obnovitelné zdroje a zároveň ho potřebuje většina spotřebičů. Je nesmyslné transformovat jej na střídavý a poté opět usměrňovat na stejnosměrný.

Jakub Kučera: Jak evropanům chutná energetický dort, který spolu pečou
Jedním z viditelných návrhů nové Evropské komise pod vedením Jean-Clauda Junckera je takzvaná energetická unie. Jde spíše o lákavější zabalení různých, často již poměrně starých nápadů, přesto si projekt zasluhuje pozornost, a to i díky nespornému významu energetiky pro život každého Evropana. Co si od energetické unie slibují jednotlivé členské země? Kde je v energetice nejvíce pálí bota a co by si nejraději řešily samy?

TZB-info: Interaktivní mapa obnovitelných zdrojů RESTEP
Interaktivní mapová aplikace RESTEP umožňuje komplexně zhodnotit vybrané území z různých hledisek v kontextu využití OZE v regionálním měřítku na základě rozsáhlé skupiny dat v prostorových databázích. Podle zjištěných skutečností pak umožní uživateli modelovat budoucí využití území z energetického hlediska definováním vlastních uživatelských preferencí v samostatných scénářích. Na podkladě zjištěných a uživatelem zadaných dat pak aplikace vyhodnotí dopady jednotlivých scénářů, což může sloužit jako podklad pro rozhodování v oblasti využívání lokálních zdrojů pro energetickou produkci.

Martin Sedlák: České jaderné iluze
Česká vláda v červnu přijala akční plán, který má zemi přivést k výstavbě až čtyř nových reaktorů – nejprve v Dukovanech a pak v Temelíně. Rozhodnutí vlády však není vyústěním politické debaty s racionálními argumenty, ale dlouhodobé eroze odpovědného vládnutí. Česko tak může sloužit jako poměrně přesný příklad, jak určitě o budoucnosti energetických zdrojů nerozhodovat.

Solarninovinky.cz: Solární magazín
Novinky ze světa fotovoltaiky.

Greentechmedia.com: Norway to to become Europe ́s battery
Country could build 20GW of pumped electricity storage in seven years, providing peak power to UK & others.

Energypost: Can solar get cheap indeed
Famous author, speaker, futurist, former Microsoft manager Ramez Naam has written an article that demonstrates elegantly and clearly that, on the basis of current trends, in 2035 a third of global electricity demand will be met with clean solar power at half the cost of new coal or gas-fired electricity. Rames readily acknowledges there is no guarantee that this will happen: it's an extrapolation. But then nobody knows what will happen. He does point out that solar electricity technology is strongly coupled to the ever-decreasing price of technology in general, which means that the assumption that current trends will hold is at least as reasonable as any other projection. What is your take?

World Nuclear Industry Status Report
Whether nuclear power will be an important part of our glorious energy future is hotly debated. According to the folks who publish the annual report, it is precisely the fast-paced, flexible, innovative renewable energy sector that is increasingly making nuclear power obsolete. Yet many “emerging” countries – from China to Turkey, Egypt, the UAE, Saudi Arabia and of course Iran – seem bent on pursuing their own nuclear power capabilities.

Autor: Milan Šimoník | neděle 6.9.2015 18:15 | karma článku: 9.29 | přečteno: 472x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 823

O světě kolem nás.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...