Milan Šimoník

Čezké výjimky

4. 10. 2015 19:30:00
ČEZ z nepochopitelných důvodů nepodléhá kontrolám NKÚ. Nyní dostal speciální výjimku z registru smluv. A taková neprůhledná firma má realizovat stavbu jaderných bloků za stovky miliard a k tomu s garancí státu?

Tato výjimka je navíc formulována tak široce, že se nemusejí zveřejňovat jen smlouvy ČEZu se soukromými společnostmi, ale dokonce ani smlouvy, kde je ČEZ dodavatelem jiných veřejných institucí – ministerstev, obcí atd. Tím získá ČEZ výhodu, kterou nemají ani soukromé společnosti kotované na burze, které v takovém případě smlouvy zveřejnit musejí. Je zřejmé, že pro takovouto výjimku se sotva najde věcný důvod. Ale ani užší výjimka pro ČEZ by neměla opodstatnění. Stejně jako ostatní obchodní společnosti s účastí státu by ČEZ nemusel zveřejnit žádné údaje, které by ho konkurenčně poškodily – u smluv ze svého byznysu by musel zveřejňovat jen informace o existenci smluv: datum a předmět. Zveřejňovací povinnost by na ČEZ nicméně dopadla v případě různých sponzorských aktivit, poradenských smluv a podobně.

A taková neprůhledná firma má realizovat stavbu jaderných bloků za stovky miliard korun? Navíc s garancí státu, tedy za peníze daňových poplatníků? Děkuji, nechci.

A až se zase bude povídat, jak potřebujeme rychle stavět jaderné bloky a že Česko má vysokou spotřebu energie z důvodu velkého podílu průmyslu, podívejte se na graf níže. Česko patří nejen v absolutním měřítku, ale i ve srovnání při shodné sektorové bázi k energeticky nejnáročnějším evropským ekonomikám, spolu s dalšími zeměmi bývalého východního bloku. Více se dozvíte v Dopadech zvýšení energetické účinnosti na českou ekonomiku. Zlepšování tohoto nelichotivého stavu by mělo být prioritou MPO, ale chápu, že šetřit a budovat moderní a úspornou českou energetiku není pro úředniky a politiky tak atraktivní jako moci "spolupracovat" na různých netransparentních poradenských a právnických službách.

Energetická náročnost tvorby HDP
Energetická náročnost tvorby HDP

Novinky z energetiky:

Infolist Hnutí Duha: Větrné a sluneční elektrárny vlastněné obcemi a domácnostmi
Hnutí DUHA prosazuje legislativní opatření, která pro obce, domácnosti a firmy zatraktivní pořízení malé střešní solární elektrárny či vstup do projektu výstavby větrné elektrárny. Máte-li zájem o rozvoj obnovitelných zdrojů z pozice starosty, člena obecního zastupitelstva, družstva nebo společenství vlastníků, přidejte se ke koalici na podporu obecních a družstevních energetických projektů.

MPO: Těžba uhlí za limity se nevyplatí
Ekonomické škody způsobené prolomením limitů těžby hnědého uhlí by čtyřnásobě převýšily ekonomické přínosy. Vyplývá to ze studie aktuálně zveřejněné ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO).

Solární novinky: Obnovitelné zdroje jsou levnější než uhlí nebo atom. Dojde ke změně státní energetické koncepce?
Podle poslední analýzy Mezinárodní energetické agentury (IEA) se obnovitelné zdroje stávají již nyní levnější než uhlí nebo atom. V této souvislosti se řada analytiků domnívá, že Česká republika musí přepracovat energetickou koncepci.

Oběhová ekonomika-odpad jako strategická surovina
Pavel Telička uspořádal debatu s odborníky na oběhové hospodářství v souvislosti s připravovanou legislativou, kterou by do konce roku měla předložit Evropská komise. Princip tzv. cirkulární ekonomiky spočívá ve vnímání odpadu jako strategické suroviny a změně výrobních, distribučních i spotřebních procesů s cílem omezit tvorbu odpadu a efektivněji jej zpracovávat.Nový návrh kromě lepšího zpracování odpadu (tzv. end of life) počítá i s úpravou tzv. start of life, tedy s plánem, jak co nejvíce snížit množství produkovaného opadu, jak designovat výrobky, aby byly recyklovatelné, a jak obecně vytvořit co nejlépe podmínky pro recyklaci či další použití výrobků. Více na: Institut pro cirkulární ekonomiku CZEPHO: Provozovatelé FVE do 10 kW nebudou muset být OSVČ
Připravovaná novela zákona o daních z příjmů, která brzy projedná Sněmovna a bude účinná od 1.1.2016, vychází vstříc návrhům České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO). Tato tzv. "rychlá novela energetického zákona" totiž stanovuje, že výrobce elektřiny ze slunce do 10kW nebude považován za podnikatele (OSVČ).

BMU: 4 pilíře vědy a výzkumu pro Energiewende
Německo vyhlásilo nové programy VaV pro dosažení cílů 2050 v energetice :
- sítová infrastruktura
- využití přebytků elektřiny v sektoru tepla, dopravy a chemických nosičů energie(Power-to-X)
- přízpůsobení průmyslu fluktuujícím zdrojům
- celková transformace energetického systému

Kdo bude platit demontáž jaderných elektráren? „Je správné, aby za jaderné elektrárny na věky ručila firma, která je provozovala a nebo by měl ručit ten, kdo je nechal postavit?“

Koncept jaderných a uhelných baseload zdrojů je překonaný říká Steve Holliday, CEO of National Grid. Pro zákazníka bude základním zdrojem fotovoltaika na střeše, Centralizované elektrárny budou poskytovat špičkovou elektřinu.

Klimatické změny jednou z příčin problémů na Blízkém východě
Jedním z podstatných faktorů arabského jara bylo neobvyklé sucho v Rusku, které způsobilo zvýšení cen obilí. Sucho, jež v letech 2006 až 2011 postihlo Sýrii zdevastovalo tamní zemědělství tak, že 85 procent dobytka zemřelo. Cca 1,5 milionu lidí ztratilo obživu a migrovali do měst v naději na přežití. V důsledku nedostatku vlády a několikaleté neúrody se z venkova do měst za lepším životem během krátké doby přestěhoval milion a půl Syřanů, což vytvořilo "úrodnou půdu" pro nespokojenost s režimem Bašára Asada. I pokud se země vzpamatuje, v příštích 35 letech ztratí 50 procent své zemědělské kapacity.

Energypost.eu: Ad-van-wijk-The energy sector has nothing with energy companies anymore
There are many developments in the world today that have far more influence on the energy sector than the energy sector itself, says technology visionary Ad van Wijk in this exclusive interview with Energy Post. The Professor in “Future Energy Systems” at Delft University of Technology in the Netherlands explains how LED lighting, a DC grid, fuel cell cars, the Internet of Things and 3D printing are upending our energy system as we know it. “The potential electricity production capacity of our cars – if they became fuel cell cars – is ten times that of our power plants worldwide.”

Renewable energy becomes second largest source of global electricity
Renewable electricity generation outpaced natural gas this month to become the second largest source of electricity worldwide, according to the International Energy Agency.Globally, coal remained king with 9,613TWh of electricity produced, around 41% of global electricity production compared to 5,130TWh (22%) from renewable energy sources.
Autor: Milan Šimoník | karma: 9.11 | přečteno: 256 ×
Poslední články autora