Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

K42a26r85e75l 81N50o23v51á58k

3. 12. 2013 10:12

Problémem je státně socialistické myšlení drtivé  většiny našich politiků a ultrasocialismus autora.

Stačilo by zprivatizovat ČEZ a zrušit státní zásahy do energetiky. Zrušit dotace, podpory a bylo by po problému.

0 0
možnosti

Volný trh v energetice, vzhledem ke specifické povaze produktu a jeho dopravy k zákazníkům, NIKDY neexistoval a existovat nebude.

http://milansimonik.blog.idnes.cz/c/365973/Kde-je-ten-bajny-volny-trh.html

0 0
možnosti

Pokud proud z Temelína nebude spotřebován v tuzemsku, bude z něj perfektní exportní artikl. Musíme něco vyvážet - a třeba proud z FVE to opravdu těžko kdy bude.  

A argumentovat "cenou" proudu z FVE je už úplně mimo. Cena je brutálně deformována povinným odběrem. Tržní cena této energie je poměrně nízká, leckdy dokonce i záporná.

5 0
možnosti

Souhlasím, že jsou různé tržní deformace, nejen na FV. Ale podívejte se jak to bude za pár let vypadat v Německu. 

https://drive.google.com/file/d/0B4AuENhmC5kDODZHZ1Q2WE91ZjQ/edit?usp=sharing

Do Německa tedy těžko budeme exportovat baseload jadernou elektřinu. A jelikož bude cena přes léto často velmi nizká, budou ČEZu doplácet do plné výrobní ceny daňoví poplatníci.Je možné že se do budoucna nějaký obchodní model pro provoz JE najde, ale to je právě to velké podnikatelské riziko stavby JE, těžko nyní odhadovat. Takže dokud není stavba JE opravdu nutná, tak proč se do toho hrnout.

0 2
možnosti
PK

P20a55v69e41l 77K98u45r10a25l

1. 12. 2013 23:36

Budu s vámi souhlasit až se budou jaderné a tepelné elektrárny stavět s efektivitou s jakou se staví v Číně... tedy že se vydá rozhodnutí a za 48 měsíců od tohoto rozhodnutí stojí na zelené louce jaderný reaktor jedoucí na 100 procent dodávající energii do sítě.

A pokud ne tak stavební firma dostane 10 procent penále a odpovědní státní úředníci dostávají provaz.

Ukažte mi JEDINÝ historický příklad kdy se "úsporami" dosáhlo reálného snížení spotřeby jakékoli energie... já o žádném nevím. Spotřeba energie zatím vždy rostla bez ohledu na to jak kdo pindal o nějakých úsporách.

Jediné co za posledních 250 let snížilo nějak spotřebu energie lidstva byla minulá ekonomická krize která vedla k masivnímu útlumu výroby. Tedy žádné úspory domácností a nebo podniků. Pro vaše tvrzení že se deficit dá nahradit neexistuje jediný historický podklad.

Jinak bohužel v současné Evropě se prakticky rychle ze spolehlivých a řiditelných zdrojů energie dá postavit jenom paroplynová elektrárna... vybudování uhelky není o nic kratší než jaderné elektrárny. (je to dáno tím že valná většina technologie je v podstatě identická... liší se jen zdroj tepla)

4 0
možnosti
PK

P36a57v56e17l 25K71u50r15a68l

1. 12. 2013 23:41

A celý problém s "externalitami" jde v rámci ČR velmi snadno vyřešit. Prostě říct zbytku Evropy "polibte si" a tvrdě zpoplatnit každý watt tranzitního proudu přes naši síť.

Pokud si Rakušani nakoupí proud v Norsku chtěj nechtěj musí fyzicky přes naše dráty... pokud rakušáci a nebo norové zaplatí jejich věc... pokud ne dávno se instalují fázové transformátory které můžou zabránit tomu aby prošlo po drátech víc proudu než kolik je zaplaceno.

současný systém kdy si rakušáci nakupují elektřinu v norsku ale reálně spotřebovávají elektrony z temelína je naprosto úchylný.

6 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 823x
O světě kolem nás.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky