Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

Pane Šimoníku prosím Vás - mohl by jste naznačit ten energetický mix v roce 2045 bez nových velkých zdrojů? Uhlí předpokládám 10%, jádro 20% a zbytek obnovitelné zdroje a úspory? Vůbec nechápu, že tak průkopnická a inovátorská strana jako jsou Zelení nesedí v poslanecké sněmovně, i když je pravda, že mnoho velkých umělců bylo doceňeno až později...........snad lidé rychle zapomenou na Vaše zatím poslední působení ala odbornost Kateřiny Jacques a kvalitní ohlídání Vaší jediné parkety - podpory obnovitelných zdrojů.....držím palce a kontroluji platnost pasu.......;-)

0 0
možnosti
JV

J27a54n 47V35e40s85e65l59ý

10. 4. 2015 10:44

Dnes už je nejlevnějším zdrojem elektřiny větrná energetika a dále slevňuje (5-7%/rok). Fotovoltaika jde s cenou dolů ještě rychleji (10-14%/rok) a očekává se, že vítr dožene a předežene do roku 2020 . Ještě rychleji jde dolů cena baterií (15-20%/rok).

Pokud tyhle trendy takových 10-15 let vydrží (a technologický v tom prý není problém, je to jen otázka objemu produkce), tak lze očekávat, že od jisté doby (dejme tomu za 5-10 let) začnou být velké centrální zdroje (včetně významné části větrných elektráren) pro malospotřebitele moc drahé jen díky ceně za přenos a distribuci. A budou dobré max. jako nějaká strategická rezerva pro případ nouze nejvyšší, jako až třetí možnost po lokální výrobě a akumulátorech.

Nehledě na to, že ta spousta dostupných akumulátorů je schopna efektivně vytlačit centrální zdroje i z kšeftu regulace sítě.

0 0
možnosti
PK

V první řadě sice klesá "cena silové elektřiny" ale neustále roste položka "obnovitelné zdroje" a "síťové služby" tudíž po mne chtějí neustále více a peněz za stále stejné množství mou spotřebovaných kilowatthodin.

Takže - mne energie zdražují.

Nepřijmu tezi že energie je levnější a levnější dokud nebude klesat meziměsíčně a meziročně absolutní částka kterou platím.

3 0
možnosti

To asi ne... nebo máte nevhodného dodavatele elektřiny, doporučuji změnit (já to také budu dělat). V posledních dvou letech opravdu klesá i celková cena.

0 0
možnosti
ZJ

Nechápu, jak může firma z elektrooboru zaměstnat takového technického neznalce.

Milý zelený mužíku, po 55 letech jachtaření mám PRAKTICKÉ zkušenosti s využitím větru. Vy asi pouze teoretické, z literatury. A s takovými nemá cenu diskutovat.

4 0
možnosti
PK

Tak pokud žije z dotací...

1 0
možnosti
TD

Tak jsem pořád čekal, že se mi dostane odpověď na otázku, kde jste ve svém minulém článku vzal tvrzení o tom, že Bavorsko už dnes realizuje +- třetinu výroby elektřiny z větru. A místo odpovědi tu máme další článek v podobném duchu...

1 0
možnosti

Třetinu výroby elektřiny z větru má v EU snad jedině Dánsko (tam je to dokonce skoro 40 % http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/rekord-dansko-loni-vyrobilo-temer-40-procent-veskere-energie-z-vetru-1152393), váš údaj se pro Bavorsko nezakládá na pravdě. Zřejmě jde o to, že se jednalo o nějaké špičkové maximum podílu dodané energie, to však není moc relevantní údaj.

0 0
možnosti
Foto

Člověče, s Vaším minulým článkem se dalo aspoň polemizovat, ale dnes to jsou jenom prázdné fráze  o spolupráci a modernizaci. Nebo jsem se překoukl a někdo tam našel nějakou myšlenku (tedy kromě té, že není nad vítr).

3 0
možnosti

Chci upozornit na to, že moudré hlavy v Česku už začínají uznávat, že to co dělají v Německu má smysl. Dosud jsme od naších úředníků a politiků slýchávali, že se Němci zbláznili a my v Česku víme vše nejlíp. Tak jsem rád, že se to začíná otáčet k normálu a začneme přemýšlet, jak z německého vývoje profitovat a podílet se na něm.

0 2
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 823x
O světě kolem nás.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky